Rozhlas u plotny - 21.3. (Lahůdkový mazanec)
V. Krofta, cukrář hotelu Corinthia, bude hovořit, jak také jinak, o pečivu na Velikonoce. Uslyšíme recept na lahůdkový mazanec.
Nejprve si připravíme:
500g hladké mouky
130g cukr krystal
110g Hera
120g žloutků
špetku soli
50g droždí
1dcl mléka
hrozinky dle chuti
vlašské ořechy dle chuti
100g mandlí včetně posypání
muškátový oříšek podle chuti
špetka muškátového květu
Na potření:
1/2 dcl rumu
2 polévkové lžíce másla či Hery
Postup:
1) Nejprve z mléka, droždí a trochy mouky připravíme kvásek.
2) Po vykynutí kvásku propracujeme všechny suroviny společně v pevné těsto.
3) Vytvoříme bochánek a na plechu je necháme vykynout.
4) Po vykynutí bochánek "pomašlujeme" žloutky smíchanými s trochou vody a posypeme mandlemi.
5) Na závěr (před pečením) nařízneme mazanec do křížku.
6) Pečeme velmi pozvolna asi na 160°C a propečení bochánků kontrolujeme dlouhou špejlí, tedy vpichem do jejich středu. Je-li špejle suchá, bochánek vyjmeme z pece.
7) A mazanec si ještě vylepšíme: ještě horký jej natřeme směsí rozpuštěného másla, rumu a cukrujeme. Vytvoří se nám tak velmi chutná krusta a zároveň nám směs celý mazanec provoní.
Rada:
Před posypem mazance lehce mandle navlhčíme vodou (nebudou se nám při pečení připalovat).
Doba přípravy asi 120 minut.