Rozhlas u plotny - 21.1. (Cibulačka)

Rozhlas u plotny

Nina Provaan Smetanová je módní návrhářka a poradkyně, ale známá je také jako průvodce jedním televizním pořadem. Co ví málokdo, jsou její znalosti kulinářské. Není divu, vždyť maminka byla jednou z nejváženějších gastronomických spisovatelek a také otec byl z oboru. Sestra je neví šéfredaktorkou odborného gastronomického časopisu.

Cibulačka

Suroviny pro 4 - 6 osob:

1kg cibule
1,5 l drůbežího vývaru
1/2 litru mléka
3 lžíce hladké mouky
300 g tvrdého tučnějšího sýra na strouhání
toastový chléb
máslo
olej
sůl
pepř

Postup:
Cibuli nakrájejte na kolečka a na hrubší kousky. Ve velkém hrnci nejprve osmahněte cibuli na oleji, jen lehce do zlatova, osolte a opepřete jemně mletým pepřem z mlýnku. Přidejte 2 lžíce másla, zaprašte hladkou moukou a pečlivě míchejte cca 2 minuty. Zalijte polovinou vlažného vývaru a promíchejte. Za občasného míchání vařte na mírném plameni cca 1/2 hodiny do úplného změknutí cibule. Zbytek vývaru ohřejte k bodu varu a postupně přidávejte do vývaru. Mléko také ohřáté, ale nepřevařené, vmíchejte do hotové polévky. Ochutnejte, případně dosolte, nebo dochuťte vegetou. Polévku rozlijte do zapékacích misek, do kterých jste dali polévkovou lžíci nastrouhaného sýra a přikryjte opečeným toustem bohatě posypaným sýrem a opepřeným hrubě mletým pepřem. Vše krátce zapečte.