Rozhlas u plotny - 20.6. (Vůně dobrot z podhůří Šumavy)

Rozhlas u plotny

Pavla Jelínková a Petr Handl dnes vysílali rubriku Rozhlas u plotny živě z městečka Kašperské Hory. Jídla připravovaná dle starobylých receptů, z publikace Vůně dobrot z podhůří Šumavy, připravila její autorka, paní Sucháčová ze Strašína.

Bramborový knedlík zvaný bosák
Vejce ani mouka do pravých bosáků nepatří

Příprava:
2 hrnky jemně nastrouhaných syrových brambor (vodu z nich dobře vymačkáme, použijeme plátěný ubrousek nebo žíněné sítko)
1 hrnek vařených nastrouhaných brambor
a vše jak brambory syrové tak vařené zpracujeme v těsto, které osolíme. Tvoříme kulaté nebo podlouhlé knedlíky, které obalíme v hladké mouce. Vaříme je ve vřící osolené vodě asi 20 až 25 minut. Slibuji, že budou držet při sobě.

K nedělnímu slavnostnímu obědu bych k bosákům pak doporučila kachnu, kterou před upečením můžeme posypat kmínem, majoránkou, poprášíme mletým bílým pepřem. V pekáči ji obložíme jablkem, cibulí a - to není šumavský předpis - ale já bych ještě přidala dílky pomeranče, nakrájené. Můžeme přidat i masovou kostku, i když to také není ze Strašína. V horké troubě kachnu dobře propečeme, aby se na ní utvořila křupavá kůrka. Také ji můžeme potírat vlažnou vodou - a to už víte od babičky - ve které jsme rozpustili lžičku medu a špetku másla. Podáváme ji s čerstvým zelím a přirozeně se šumavskými bosáky. V zimě s kyselým zelím.

Brukvové zelí
Z ostružinské školy se nám zachoval recept paní řídící z roku 1932, která ke kachně podávala zelí brukvové. Oloupané kedlubny nakrájíme na nudličky. V kastrole zpěníme na másle nebo na sádle drobně krájenou cibulku a kedlubny a ní dusíme do měkka s přidáním kmínu a soli. Jen mírně podlejeme vodou. Měkkou brukev nebo kedlubny pak zaprášíme moukou, osolíme a přidáme na sucho opraženou kostku cukru, takzvaný karamel, a trochu octu. Podle chuti pak zelí pokrupneme šťávou z pečeně.

Polévka bukovnická
Má mnoho místních variant, ale nesmíme ji zaměňovat za jihočeskou kulajdu. Protože moje babička pocházela ze staré kupecké rodiny, která od pradávna sídlila v Bukovníku, a můj dědeček se tam navíc i narodil, dovolím si ji prezentovat tak, jak se u nás v rodině vařila. Její pojídání bylo rituálem. Pro mne se proto od dětství stal pojem bukovnická polévka jakousi posvátnou manou. Nové brambory uvaříme v osolené vodě spolu s jednou mrkví nakrájenou na drobné kousky a houbami. Do bukovnické polévky patří hlavně lišky. Přidáme k tomu bobkový list, celý pepř a nové koření. Když jsou brambory, mrkev a lišky měkké, zahustíme polévku dobrou kyselou smetanou, ve které rozmícháme trochu hladké mouky. Přidáme podle chuti kapku octa, sůl nebo kostku cukru.
Znamená-li přeneseně slovo mana osvěžující lahodné jídlo, pak si tento výraz bukovnická polévka zaslouží. Je jednoduchá a dobrá.

Zapékané hřiby
Cibulku zpěníme na másle; hřiby nakrájíme na plátky a vložíme na připravenou cibulku. Přidáme asi tři lžíce vody a hřiby podusíme. Jakmile se voda z hub odpaří, hřiby osolíme, opepříme mletým pepřem, urovnáme je do pekáčku vymazaného máslem. Zalijeme trochou smetany, posypeme strouhaným tvrdým sýrem smíchaným se strouhankou osmaženou na másle. Vše pokropíme rozehřátým máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě.
Tento předpis, i když vypadá, že je v něm tvrdý sýr a nebyl by proto vhodný na Šumavu, mám z kurzů vaření ze Strašína z roku 1927.

Něco sladkého
nebude přímo ze Strašína, ale bude to z Horažďovic. K tomuto předpisu mám trochu nostalgický vztah. Zařazuji jej do letních moučníků nejen proto, že jej peču z prvních letních jablek. V Horažďovicích o prázdninách v roce 1945 paní Listopadová, manželka tehdejšího starosty, pořádala odpolední čaj pro americké vojáky. Mezi pozvanými hosty byla i moje teta a mne vzala s sebou. Na stolech umístěných v prostorné kuchyni byly na podlouhlých mísách rozloženy řezy s bílou a růžovou polevou plněné jablky a tvarohem.
60 dkg hladké mouky
15 dkg másla
15 dkg práškového cukru
1 vajíčko
8 lžic husté kyselé smetany
prášek do pečiva
vanilkový cukr
Vypracujeme hladké těsto, které tence rozválíme. Jednu placku potřeme jablkovou náplní a přiklopíme ji druhou plackou. Povrch placky propícháme vidličkou. Ve vyhřáté troubě zvolna upečeme. Pečené řezy potřeme citrónovou polevou anebo je jenom pocukrujeme. Necháme odležet a krájíme úhledné řezy. Náplň je normální jako do štrúdlu, můžeme rozvařit jablka, přidat vodu, cukr, kousek másla, skořici.