Rozhlas u plotny - 20.3. (Risotto s bílým chřestem a parmezánem)

Rozhlas u plotny

David Anger je zástupcem šéfkuchaře v pražské restauraci, která nedávno obhájila ohodnocení jednou moc významnou hvězdičkou. Tu první získala v loňském roce a byla tehdy v zemích bývalého východního bloku jediná. Náš host si připravil velmi jednoduchý recept. Není to pokrm drahý, dá se připravit i doma. Jeho jedinou podmínkou je ovšem italská rýže, například Arborio.

Risotto s bílým chřestem a parmezánem

Suroviny pro 4 osoby:

280 g kulatozrnné rýže
40 g šalotky
2 litry kuřecího nesoleného vývaru
100 g bílého chřestu
120 g čerstvého másla
80 g parmezánu
5 lžic extra panenského olivového oleje
pepř
sůl

Postup:
Na olivovém oleji zpěníme šalotku, přidáme rýži. Přisypeme nahrubo nakrájený spařený bílý chřest, lehce osolíme a důkladně zarestujeme. Zalijeme kuřecím vývarem tak, aby rýži pouze přikryl. Vaříme na středním plameni. Dle potřeby vývar po malých dávkách přiléváme. Když je rýže uvařená "al dente" (musí mít kašovitou hustotu), odstraníme hrnec z tepelného zdroje, vmícháme čerstvé máslo, trochu olivového oleje, nastrouhaný parmezán, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Podáváme pokapané olivovým olejem a ozdobené plátky parmezánu. V případě nouze lze použít i jiný sýr.