Rozhlas u plotny - 19.5. (Okurkový salát, Špenátový koláč s piniovými semínky, Fazolky se smetanou, hořčicí a kapary)

Rozhlas u plotny

Ilona Chovancová je nenom zdatná kuchařka, ale také úspěšná autorka kuchařských knih. Zajímavé je, že jich většinu napsala francouzsky a vydala ve Francii. Právě připravuje český překlad nejúspěšnější z nich. A možná, že v ní najdete i některý z následujících tří receptů.

Okurkový salát

Suroviny:

3 velké salátové okurky
200 ml kysané smetany
1 lžíci olivového oleje
1 lžíci nastrouhaného zázvoru nebo křenu
sůl
pepř

Postup:
Okurky oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Osolíme a za chvíli slijeme nadbytečnou šťávu. Mezitím očistíme kořen zázvoru nebo křenu, nastrouháme jej najemno a smícháme se smetanou. Osolíme a pořádně opepříme. Smetanu promícháme s nastrouhanými okurkami a dáme vychladit. Těsně před servírováním pokapeme olivovým olejem.

Špenátový koláč s piniovými semínky

Suroviny:

600 g čerstvých špenátových listů
2 šalotky nebo 1 menší cibule
3 lžíce olivového oleje
3 vajíčka
200 ml 15% sladké smetany
100 ml mléka
100 g tvrdého strouhaného sýra
1 menší hrst piniových semínek
špetku muškátového oříšku
sůl
pepř

Suroviny (těsto):
250 g hladké mouky
125 g másla
1 vajíčko
1/2 lžičky soli
1 lžičku smetany nebo vody

Postup:
Do mouky smíchané se špetkou soli přidáme na kousky nakrájené máslo a vytvoříme drobenku. Tato fáze je důležitá, aby se nám těsto na závěr netrhalo a bylo pěkně vláčné. Nakonec vmícháme vajíčko a smetanu. Rychle vypracujeme hladké a vláčné těsto. Vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme odpočinout do ledničky alespoň na půl hodiny.
Troubu předehřejeme na 180°C. Špenátové listy zbavíme tuhého stonku a propereme je ve studené, tekoucí vodě. Špenát vložíme do většího hrnce, zakryjeme pokličkou a necháme jej 2 - 3 minuty uvadnout. V této fázi se objem špenátu zmenší téměř na třetinu. Očištěnou šalotku nebo cibuli nakrájíme na drobné kousky. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme šalotku, česnek a zprudka osmahneme. Cibule by měla jen zesklovatět. Přidáme spařený špenát, který jsme předem zbavili nadbytečné vody a vše dobře promícháme. Osolíme a opepříme, dle chuti přidáme trochu muškátového oříšku.
Do velké mísy vyklepneme celá vejce, přidáme smetanu s mlékem a vše dobře rozmícháme. Přidáme vlažnou špenátovou směs a ještě jednou promícháme.
Těsto vyjmeme z ledničky a rozválíme na plát, který je o něco větší než naše koláčová forma. Pro usnadnění krájení koláče položíme na vyválené těsto papír na pečení. Na váleček srolujeme těsto s papírem. Formu vyložíme těstem a papírem (papír směrem dolů) a pomocí prstů vytvarujeme okraje koláče. Dno propícháme po celé ploše vidličkou. Špenátovou směs vlijeme do formy, posypeme piniovými semínky a tvrdým sýrem. Necháme péct asi 40 minut.

Logo

Fazolky se smetanou, hořčicí a kapary

Suroviny:

1 kg čerstvých zelených lusků fazolek (možno použít i zmrazené, ale pouze celé lusky)
100 ml smetany na šlehání (může být i zakysaná)
2 velké polévkové lžíce ostré francouzské hořčice (nejlépe s celými zrnky)
2 polévkové lžíce kaparů
1 malou červenou cibuli
1 hrst nadrobno nasekané čerstvé petrželky nebo jiných čerstvých bylinek - bazalky, tymiánu
sůl
pepř

Postup:
Pomocí nože zbavíme fazolové lusky obou špiček a případně vláken.
Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu. Do vřící vody vsypeme fazolky a necháme je povařit 8 až 10 minut.
Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno.
Ve velké salátové míse smícháme dohromady hořčici, smetanu, kapary, přidáme nakrájenou cibuli a nahrubo nakrájenou petrželku. Osolíme a opepříme dle chuti.
Fazolové lusky scedíme a ještě teplé je vhodíme do salátové mísy. Vše dobře promícháme a popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Logo