Rozhlas u plotny - 19.3. (Quiche lorraine)

Rozhlas u plotny

Vladimír Strnad je majitelem pražské restaurace, která právě získala prestižní ocenění. Upekl nám poměrně jednoduchý recept na tradiční francouzský pokrm, čili lotrinský slaný koláč.

Quiche lorraine

Suroviny pro 4 osoby:

150 g mouky
2 vejce
60 g másla
150 g slaniny
1 kelímek zakysané smetany
4 lžíce sýra
muškátový oříšek
pepř
sůl

Postup:
Z mouky, jednoho vejce a poloviny másla vytvoříme tuhé těsto, osolíme, řádně prohněteme a necháme 2 hodiny v chladu odpočinout. Potom těsto vyválíme na placku silnou asi 3 milimetry. Do nízké dortové formy o průměru 18 cm, jejíž dno a stěny jsme vymazali zbytkem másla, položíme placku a přitiskneme ji ke dnu a stěnám. Přečnívající těsto odkrojíme. Troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Na pánvi osmažíme slaninu nakrájenou na kostičky. Nejvhodnější je slanina prorostlá, které říkáme moravská nebo anglická, případně italská pancetta. Ze zakysané smetany, strouhaného sýra a jednoho vejce umícháme řídké těsto, do kterého přidáme slaninu včetně tuku a zbytek těstové placky, nakrájené na tenké nudličky. Ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a čerstvě umletým pepřem, řádně promíchíme. Vše nalijeme do formy vystlané těstovou plackou. V troubě pečeme asi 25 minut, dokud se na povrchu nevytvoří nahnědlá kůrčička. Rozkrájíme na čtvrtiny a podávíme teplé.