Rozhlas u plotny - 19.2. (Řecká musaka)

Ředitel hotelu Zvíkov a viceprezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Jindřich Žydek pro nás připravil recept na řeckou musaku.

Suroviny:
80 dkg lilku (baklažán)
60 dkg rajčat
25 dkg cibule
4 stroužky česneku
10 dkg žampionů
60 dkg mletého masa - skopového, vepřového
3 vejce
1,5 dcl mléka
1,5 dcl oleje
petržel, tymián, šalvěj, rozmarýn


Postup:
1. Polovinu lilku nakrájíme na 0,5 cm kolečka, druhou polovinu zeleniny podélně rozkrojíme. Takto nakrájené části posolíme a necháme 30 min odpočinout. Je to velmi důležité při všech úpravách této zeleniny. Baklažán se musí vydýchat, čímž se zbavíme hořké chutě.

2. Plátky lilku opečeme na oleji a rozkrojené poloviny pečeme na plechu cca 10 min. Po vychladnutí masitou dužinu vyloupneme a rozsekáme.

3. Rajčata spaříme, oloupeme, vydlabeme semínka a rozsekáme.

4. Mleté maso, cibuli, česnek, případně žampiony ochutíme solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Promícháme s rozsekanou dužinou baklažánu a rajčat.

5. Zapékací misku vytřeme máslem, na dno položíme vydlabané slupky baklažánu a na ně vrstvíme masovou směs, plátky opečených lilků. vrchní část tvoří lilek, případně plátky rajčat.

6. Vejce rozmícháme s mlékem, osolíme, opepříme, můžeme přidat bylinky a nalijeme na pokrm. Zapékáme 30 min při teplotě 160 - 170o C.

7. Podáváme nejlépe přímo v zapékací misce společně s bílým pečivem a nezapomeneme na výrazné červené víno.