Rozhlas u plotny - 19.12. (Babiččin bramborový salát)

Rozhlas u plotny

S Leonem Malíkem jsme v předvánočním čase hovořili o alternativách tradiční vánoční přílohy, bramborovém salátu. Šéfkuchař luxusního hotelu vybral recept na jednoduchý bramborový salát bez majonézy. Připravovala ho tak jeho babička.

Babiččin bramborový salát

Suroviny pro 4 osoby:

700 g salátových brambor (rohlíčky)
1 menší cibule
2 dl hovězího vývaru
3 lžíce jablečného octa
6 lžic oleje
1/2 lžíce dijonské hořčice
pepř
sůl

Postup:
Cibuli jemně nakrájíme. Vyprané brambory uvaříme ve slupce tak, aby zůstaly tuhé. Doba vaření se řídí velikostí a druhem brambor. Ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme teplý hovězí vývar, olej, cibuli, ocet, sůl, čerstvě mletý pepř a hořčici. Dobře promícháme až salát získá krémovou konzistenci. Podle chuti můžeme přidat trochu cukru. Salát můžeme ozdobit natvrdo vařeným vejcem a pažitkou. Podáváme teplý nebo studený.