Rozhlas u plotny - 18.5. (Grilovaná zelenina)
Ve studiu jsme přivítali odborníka na stále populárnější grilování. Michal Nikodém pokrmům z roštu opravdu rozumí a připravil si pro nás i vynikající recept v podobě grilované zeleniny.
Grilovaná zelenina:
2 červené kapie
2 menší cukety
Sůl, pepř,
2 lžíce vinný ocet (může být balzamikový)
1 lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
Snítka bazalky
Postup:
Protože budeme papriku tepelně upravovat, je lepší odstranit nestravitelnou
slupku. Papriku vcelku oloupeme ostrou škrabkou na zeleninu. Poté
rozkrojíme, vyjmeme jádřince a bílé blanky a nakrájíme na kousky cca 4cm v
průměru (trojůhelníky, čtverce). Cuketu nakrájíme na plátky 5 mm silné,
cca 4x5 cm.
Plátky zeleniny ogrilujeme z obou stran. Přendáme do mísy, osolíme,
opepříme, ochutíme octem a medem. Zamícháme a podáváme jako teplou
zeleninovou přílohu.
Tip:
"Pokud mám čas, udělám zeleniny více, nechám vychladit - a mám vynikající
studený salát z pečené zeleniny, který vydrží v lednici i několik dnů. Jím
ho potom například k sendviči se šunkou a sýrem."