Rozhlas u plotny - 18.3. (Potatis gratäng, Jablečný dezert)
Eva Frederiksson se kdysi provdala do Švédska. Uvařili jsme si s ní proto jídla pro tuto zemi typická.
Potatis gratäng
Suroviny pro 4 osoby:
10 středně velkých brambor
1 cibule
3 - 4 stroužky česneku
2 dkg strouhaného sýra
1 a 1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
2 dcl mléka, nebo smetany, nebo napůl
2 lžíce másla, nebo margarinu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 225°C. Mezitím si oloupané syrové brambory nakrájíme na tenké plátky, utřeme česnek a na kostičky pokrájíme cibuli. Na tukem vymazaný pekáč pak pokládáme vždy vrstvu brambor pak cibule, česneku a sýra. Osolíme a opepříme, zalijeme mlékem. Na vrch ještě posypeme zbytkem sýra a můžeme poklást kousky másla.
V troubě pečeme dozlatova asi 45 minut. Trochou mléka můžeme pokrm ještě zalít 5 - 10 minut před dopečením a nakonec už jenom DOBROU CHUŤ!
Jablečný dezert
Suroviny:
jablka
marcipán
skořice
přírodní jogurt, šlehačka, příp. zmrzlina
Postup:
Jablka nakrájená na měsíčky poklademe na plech a lehce posypeme skořicí. Pak na ně nastrouháme marcipán. Asi 10 minut pečeme v troubě při 200°C. Podle libosti podáváme s přírodním jogurtem, šlehačkou, nebo zmrzlinou.