Rozhlas u plotny - 18.2. (Krkovička ze selátka se špenátovým krémem a parmazánovými nočky)

Rozhlas u plotny

Dušan Jakubec je spolumajitelem a šéfkuchařem restaurace a bufetové restaurace. Předtím vařil ve špičkových podnicích. Recept, který zde běžně připravují prozradil i nám. A voní opravdu úžasně.

Pomalu pečená krkovička ze selátka se špenátovým krémem a parmazánovými nočky

Suroviny pro 4 osoby:

800 až 1000 g krkovičky
1 malá cibule
2 stroužky česneku
několik snítek rozmarýnu
2 dl masového vývaru
3 rajčata
pepř
sůl

Špenátový krém:
500 g čerstvých špenátových listů
2,5 dl smetany
2 dl bešamelu
2 stroužky česneku
1 malá cibule
1 lžíce másla
pepř
sůl

Parmezánové noky:
200 g brambor
2 lžíce parmezánu
1 vejce
1 dl sladké smetany
sůl

Postup:
Maso (nejvhodnější je ze selátka) zprudka opečeme ze všech stran, podlijeme vývarem a necháme zvolna péct v troubě rozehřáté na 150°C spolu s nahrubo nasekanou cibulí, rozetřeným česnekem a rozsekanými snítky rozmarýnu. Necháme péct asi hodinu, přitom neustále podléváme vývarem. Opepříme čerstvě mletým pepřem a osolíme. Přidáme oloupaná rajčata a necháme péct ještě asi hodinu. Špenát spaříme vroucí vodou, osušíme, nakrájíme na proužky. Jemně nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na másle a smícháme s rozetřeným česnekem. Osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou, přidáme bešamel a nakonec rozšlehanou smetanu. Brambory upečeme v troubě ve slupce, oloupeme, rozmačkáme. Smícháme s vejci, strouhaným parmezánem, smetanou, osolíme. Z těsta vytvoříme noky. Uvaříme je ve vodě nebo opečeme na pánvi.