Rozhlas u plotny - 18.12. (Krůtí stehna s jablky a pórkem)

Rozhlas u plotny

Hostem rozhlasové plotny byl známý herec, ale také zpěvák, Zdeněk Podhůrský. Ten se nedávno stal spolumajitelem jedné pražské restaurace. Je o něm známo, že rád vaří. Pro nás proto vybral svůj vlastní recept.

Krůtí stehna s jablky a pórkem

Suroviny pro 4 osoby:

1,5 kg krůtích stehen (cca 1 ks)
3 - 4 jablka
1 větší pórek
100 - 150 g slaniny
zeleninový bujón
1 lžíce calvadosu
tmavá sójová omáčka
divoké koření
nové koření
zelený pepř
sůl

Postup:
Krůtí stehno (vrchní část je lepší) prořízněte na několika místech až ke kosti, proložte slaninou, prosolte, do řezů vložte bobkový list, zašpejlujte, povrch stehen posypte drceným novým kořením, divokým kořením a drceným zeleným pepřem. Vložte do pekáče či zapékací misky a přidejte nahrubo nakrájená jablka. Pórek nakrájejte na hrubé kusy. Pod pokličkou pečte v troubě rozehřáté na 180°C asi 40 minut. Potom odklopte, podlijte bujónem a calvadosem a přidejte trochu tmavé sojové omáčky. Dopékejte ještě tak 20 - 30 minut. Po dopečení můžete šťávu jemně zahustit. Podle vlastního uvážení je pak ale nutno "vyvážit" sůl. Jako přílohu doporučuji jasmínovou rýži.