Rozhlas u plotny - 17.10. (Tosca dort)
Zbyněk Špaček je šéfcukrář prestižního pražského hotelu. Zatímco šéfkuchaři bývají v drtivé většině muži, cukrařinou se zabývají především ženy. Náš host byl vyjímkou. Tuto profesi navíc vykonává už deset let.
Tosca dort
Suroviny pro 10 osob:
5x bílek
5x žloutek
250 g strouhaná jablka
120 g strouhané vlašské ořechy
40 g kakao mleté
150 g cukr krupice
100 g jemně mletých ovesných vloček (namísto mouky pro jemnější chuť)
Postup:
Smíchejte žloutky, kakao, jablka a vločky. Směs nechte 15 minut odstát. Poté ušlehejte bílky s cukrem, lehce vmíchejte do hmoty a nakonec přidejte strouhané ořechy.
Vzniklou hmotu nalijte do kulatého ráfku o průměru 23 - 26 cm. Pečte při teplotě 150 - 170°C přibližně 40 - 50 minut.
Skořicová omáčka
Suroviny:
250 ml šlehačka 33% čerstvá
2x žloutek
3x vanilkový cukr
špetka mleté skořice
Postup:
Šlehačku přiveďte k varu, žloutky s vanilkovým cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Pak vmíchejte do vřící šlehačky a minutku nechte pozvolna vařit při stálém míchání. Nakonec stáhněte z plotny a nasypte špetku skořice a nechte vychladit.
Servírování:
Porcí dortu ozdobte čerstvě vyšlehanou šlehačkou. Omáčku servírujeme na stranu dortu. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem.