Rozhlas u plotny - 16.6. (Kuřecí perkelt po maďarsku (pörkölt))

Rozhlas u plotny

Kuře na maďarský způsob nám uvařila moderátorka Zita Senková.

Kuřecí perkelt po maďarsku (pörkölt)

Suroviny:

4 kuřecí stehna s kůží
100 g másla
2 cibule
1-2 stroužky česneku
1 polévková lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce mleté sladké maďarské papriky
200 ml smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
1 paprikový lusk
1 mrkev
1 bobkový list
2 rajčata (nebo protlak)
olej na orestování
100 g zakysané smetany

Postup:
V kastrolu rozehřejeme máslo, dozlatova osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme mouku, mletou papriku, na nudličky nakrájenou papriku, na malé kostičky nakrájenou mrkev, rozpůlená spařená rajčata, česnek nakrájený na plátky, nové koření a orestujeme. Kuřecí stehna vykostíme, naporcujeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme na pánvi na oleji. Přilijeme 500 ml vody nebo drůbežího vývaru, zamícháme, vložíme kousky masa, bobkový list a 10 minut podusíme. Přendáme do papiňáku a dusíme dalších cca 35 minut do měkka. Kuřecí maso pak vyndáme (můžeme jej obrat od kostí), šťávu zahustíme jíškou, maso vložíme zpět do hrnce. Přidáme smetanu (nebo méně kalorické 2 lžíce bílého jogurtu). Dochutíme. Krátce povaříme.