Rozhlas u plotny - 16.2. (Plíčky na smetaně)

Rozhlas u plotny

Richard Šusta je majitel a šéfkuchař pražské restaurace. Na jejím jídelním lístku se občas objevuje rarita, česká tradiční lahůdka zvaná plíčky na smetaně. Recept na plíčky jehněčí, klidně se ale dají použít i vepřové či telecí, byl ten, který jsme si s ním připravili.

Plíčky na smetaně

Suroviny pro 4 osoby:
600 g jehněčích plic
1 jehněčí srdce
1 jehněčí játra
1 jehněčí slezina
2 dl smetany na šlehání
1 mrkev
1 petržel
1/4 kořenového celeru
1 cibule
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
2 lžíce oleje
1 lžíce citronové šťávy
nové koření
bobkový list
celý černý pepř
sůl

Postup:
Jehněčí plíce rozkrojíme napůl, pečlivě očistíme a namáčíme půl hodiny ve studené vodě. Také játra, srdce a slezinu očistíme a nakrájíme. Potom vše dáme do horké vody, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Vaříme doměkka. Plíčky i ostatní vnitřnosti vyjmeme a nakrájíme na jemné plátky. Zbavíme tuhých částí, pepře a bobkového listu. Oloupeme cibuli, jemně nasekáme a zpěníme na oleji. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme k cibuli a za stálého míchání necháme zezlátnout. Potom vše lehce posypeme hladkou moukou a opražíme dorůžova. Zalijeme vývarem z plíček, dobře promícháme a vaříme bez pokličky, dokud omáčka nezačne houstnout. Omáčku dochutíme hořčicí, cukrem a citronovou šťávou. Nakonec omáčku zalijeme smetanou a rozmixujeme. Plíčky a vnitřnosti vrátíme do omáčky. Podáváme s houskovým knedlíkem.