Rozhlas u plotny - 16.12. (Šuhajdy)

Rozhlas u plotny

Přinášíme další recept na vánoční cukroví. Tentokrát jsme se nechali inspirovat u sousedů na Slovensku.

Šuhajdy

Suroviny:

Čokoládová poleva:
200 g čokolády na vaření
90 g Hery (či jiného tuku)
2 lžíce kakaa
2 lžíce cukru

Náplň:
2 dl mléka
250 g práškového cukru
balíček vanilkového cukru
150 g mletých ořechů a mandlí
160 g másla
2 polévkové lžíce kakaa
1 lžíce rumu
30 g rozinek
hrst kandovaného ovoce a vypeckovaných třešní
cca 10 piškot
cca 40 papírových košíčků

Postup:
Polevu vaříme ve vodní lázni. Rozpustíme máslo, vmícháme cukr, odstavíme a vmícháme kakao. Necháme ve vodní lázni, teplé nalijeme do košíčků (vždy jednu lžičku), necháme trošku zatuhnout. Jako další vrstvu přidáme kávovou lžičku náplně, necháme chvilku zatuhnout a poté nalijeme lžíci polevy. Necháme zatuhnout.
Navrch můžeme dát oříšek, mandli, kandované ovoce, nebo když máme malé děti, třeba lentilky. Fantazii se meze nekladou.

Náplň:
Mléko s práškovým a vanilkovým cukrem krátce povaříme, odstavíme a ihned (za stálého míchání) přidáme a rozpustíme pokrmový tuk, rozdrcené ořechy a mandle (pokud ořechy nesmíme jíst, nahradíme např. kandovaným ovocem nebo třešněmi), rozdrobené piškoty, rozinky (ty předtím namočíme v teplé vodě nebo v rumu), kandované ovoce a vypeckované třešně, pro chuť dáme lžíci rumu. Směs promícháme a podle potřeby dohušťujeme či doslazujeme (méně je více, šuhajdy jsou beztak hodně sladké).