Rozhlas u plotny - 16.12. (Nebe a země - německý recept, specialita z Porýní)

Rozhlas u plotny

Víte, jak chutná nebe a země? Němečtí sousedé ano. Jak si tento chutný recept uvařit jsme se dozvěděli od našeho hosta.

Nebe a země - německý recept, specialita z Porýní

Suroviny:
750 g brambor
1 litr vody
10 g soli
750 g jablek
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička citrónové šťávy
100 g slaniny
250 ml mléka
20 g másla
špetka muškátového oříšku
500 g jelítka
500 g jitrnice

Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, vodu osolíme, přivedeme do varu, přidáme brambory a vaříme.
Oloupeme a nakrájíme jablíčka, zbavíme je jádřinců, nakrájíme na měsíčky, povaříme 5 minut, přidáme cukr a citronovou šťávu a připravíme jablečné pyré.
Nakrájíme si trošku slaninky a osmažíme s cibulí na pánvi.
Po 20 minutách máme brambory hotové, scedíme, vmícháme vlažné mléko, kostičku másla, špetku soli a muškátu (s tím jak známo velmi opatrně je příliš aromatický) a máme chutné vláčné pyré. Můžeme jej smíchat s jablečným pyré (nebo podávat odděleně).
Do pánve dáme na kolečka nakrájená jelítka a jitrnice, ohřejeme a 1 - 2 minuty pečeme. Rozložíme na talíř, ozdobíme kolečky cibule s osmaženou cibulkou a slaninou, přidáme oba druhy pyré a necháme si chutnat.