Rozhlas u plotny - 1.6. (Smažený zelený chřest v pivním těstíčku s bylinkovou majonézou)

Rozhlas u plotny

Šéfkuchař Richard Fuchs se díky jedinému receptu zavděčil jak vegetariánům, tak milovníkům piva. Obě tyto ingredience totiž výborný sezónní recept obsahuje.

Smažený zelený chřest v pivním těstíčku s bylinkovou majonézou

Suroviny pro 4 osoby:

16 ks chřestu

Suroviny (pivní těstíčko):
0,5 kg hladké mouky
0,5 l černého piva
1/2 kypřícího prášku do pečiva
sůl

Suroviny (bylinková majonéza):
pasterizované žloutky
rostlinný olej
čerstvě nasekané bylinky
hořčice
sůl

Postup (pivní těstíčko):
Pivo smícháme s moukou, přidáme prášek do pečiva a sůl. Vše "do jemna" vymícháme. Těstíčko přepasírujeme přes jemný cedník a necháme ho uležet v lednici.

Postup (bylinková majonéza):
Do žloutků za stálého míchání pomalu přilíváme rostlinný olej. Dáváme přitom pozor, aby se nám majonéza nesrazila. Přidáme sůl a hořčici. Na závěr přidáme čerstvě nasekané bylinky.

Postup (chřest):
Zelený chřest opláchneme, oloupeme škrabkou a zhruba 5 cm od vrchu špičky jej oloupeme. Spodní část vždy zakrojíme, protože je většinou tvrdá a nedá se použít. Takto připravený chřest obalíme v těstíčku a smažíme 4 - 5 minut v oleji rozpáleném na asi 165°C. Důležité je, aby byl syrový.