Rozhlas u plotny - 1.6. (Smažený zelený chřest v pivním těstíčku s bylinkovou majonézou)
Šéfkuchař Richard Fuchs se díky jedinému receptu zavděčil jak vegetariánům, tak milovníkům piva. Obě tyto ingredience totiž výborný sezónní recept obsahuje.
Smažený zelený chřest v pivním těstíčku s bylinkovou majonézou
Suroviny pro 4 osoby:
16 ks chřestu
Suroviny (pivní těstíčko):
0,5 kg hladké mouky
0,5 l černého piva
1/2 kypřícího prášku do pečiva
sůl
Suroviny (bylinková majonéza):
pasterizované žloutky
rostlinný olej
čerstvě nasekané bylinky
hořčice
sůl
Postup (pivní těstíčko):
Pivo smícháme s moukou, přidáme prášek do pečiva a sůl. Vše "do jemna" vymícháme. Těstíčko přepasírujeme přes jemný cedník a necháme ho uležet v lednici.
Postup (bylinková majonéza):
Do žloutků za stálého míchání pomalu přilíváme rostlinný olej. Dáváme přitom pozor, aby se nám majonéza nesrazila. Přidáme sůl a hořčici. Na závěr přidáme čerstvě nasekané bylinky.
Postup (chřest):
Zelený chřest opláchneme, oloupeme škrabkou a zhruba 5 cm od vrchu špičky jej oloupeme. Spodní část vždy zakrojíme, protože je většinou tvrdá a nedá se použít. Takto připravený chřest obalíme v těstíčku a smažíme 4 - 5 minut v oleji rozpáleném na asi 165°C.
Důležité je, aby byl syrový.