Rozhlas u plotny - 15.5. (Ovocný koláč s kefírem, Plněná zelenina na grilu)
Iva Jakešová sice vládne především perem v redakci jednoho gastronomického časopisu, především ale ráda a dobře vaří. Ne dobrý, ale výborný bude jistě i koláč nebo plněná zelenina, kterou si pro nás připravila.
Ovocný koláč s kefírem
Suroviny:
125 g změklého másla
140 g cukru, nejlépe hnědého
1 vanilkový cukr
2 vejce
300 g polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
500 ml kefíru
300 g borůvek, malin, rybízu nebo jahod
Postup:
Troubu předehřejeme na 160°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Dno můžeme ještě vyložit "do kulata" zastřiženým pečícím papírem. Máslo s oběma cukry našleháme do pěny pomocí metly nebo elektrického šlehače. Přidáme vejce a znovu prošleháme na světlý hladký krém. Vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a posléze ještě kefír. Nakonec lehce přimícháme polovinu drobného ovoce.
Směs nalijeme do dortové formy a uhladíme povrch. Nahoru nasypeme druhou polovinu ovoce. Pečeme 50 minut.
Kefír v těstě je opravdu skvělá volba. Koláč je s ním šťavnatý a lehce navinulý, což perfektně doplní sladkost ovoce.
Tip:
Vršek koláče ještě můžeme posypat drobenkou. Bude krásně křupavý.
Plněná zelenina na grilu
Suroviny na 4 osoby:
4 dlouhé bílé papriky
100 g balkánského sýra nebo fety
8 sušených rajčat v oleji
4 rajčata
100 g nivy
2 lžíce strouhanky
2 lžíce smetany
2 lžíce kaparů
Postup:
Z paprik odkrojíme horní část se stopkou a opatrně vyjmeme semínka. Papriky opláchneme, osušíme a uvnitř potřeme olejem z rajčat. Sýr nakrájíme na kostky a promícháme s pokrájenými rajčaty. Směsí naplníme papriky, potřeme je i z venku olejem a položíme je na grilovací misku.
Z rajčat odkrojíme horní čtvrtinu u stopky. Vnitřky opatrně vydlabeme a nakrájíme je na jemno. Smícháme s rozdrobenou nivou, strouhankou, smetanou a kapary. Směsí naplníme rajčata a přiklopíme. Rajčata naskládáme k paprikám na misku.
Grilujeme 15 minut, papriky průběžně otáčíme.
Vegetariánské grilování je u nás doma stejně úspěšné jako to s kusem masa. Zkuste taky plnit papriky rajčaty a rajčata sýrem a uvidíte sami.
Tip:
Podobně můžeme zkusit plnit i žampióny. Sýry používáme různé a také nezapomeneme přidávat a obměňovat bylinky.