Rozhlas u plotny - 15.4. (Houbový salát)

Rozhlas u plotny

Šéfkuchař Stanislav Vilímek nám připravil recept, který si prozatím můžeme schovat do šuplíku. Až ovšem začnou rašit první houby, nejlépe hříbky, radíme ho neprodleně vyhledat a připravit. Takový pokrm si totiž nezaslouží zůstat stranou.

Houbový salát

Suroviny:

houby (směs hřibů, příp. hnědý krémový žampion či hlíva ústřičná, vždy čerstvé, ne sterilované)
mix salátů (dubový salát, mladý špenát, "kudrnaté" saláty)
zálivka (šalotka, bílý vinný ocet, med (lze nahradit moučkovým cukrem), sůl, pepř, olivový olej)
200 g kachních prsíček (s kůží, marinované v tymiánu, citronu a olivovém oleji)
dijonská hořčice
černé olivy
červená cibule

Postup:
Kachní prsíčka nasucho opečeme dorůžova. Mezitím si natrháme saláty. Šalotku dáme do nádoby, přilijeme olivový olej a ocet, přidáme med nebo cukr, osolíme, příp. můžeme dochutit i dijonskou hořčicí. Vše rozmixujeme, zamícháme do trhaných salátů, přidáme krájené olivy a cibuli. Naporcujeme na talíře, ozdobíme čerstvou bazalkou, tymiánem či mladým špenátem. Navrch poskládáme houby upravené na přepuštěném másle (zbavené vody).