Rozhlas u plotny - 14.7. (Mrkvový krém s koprem, Salát z červené čočky, Zeleninový couscous)

Rozhlas u plotny

Dietolog Ivan Mach nám nabídl celkem 3 recepty pro štíhlou linii.

Mrkvový krém s koprem

Suroviny pro 5 osob:

1 kg mrkve
1 l pomerančového džusu
¨200 ml netučného kuřecího vývaru
1 dl mléka
0,5 dl kyselé smetany
sůl
cukr
3 snítky čerstvého kopru

Postup:
Mrkev zalijeme pomerančovým džusem, mírně osolíme a přidáme cukr. Vše uvaříme do měkka a pak rozmixujeme na pyré. Do hotového pyré přidáme vývar, mléko, smetanu, zavaříme, dochutíme solí a nakonec přidáme čerstvý kopr.

energie: 470 kcal/1965 kJ
bílkoviny: 10 g
tuk: 10 g
sacharidy: 85 g

Salát z červené čočky

Suroviny pro 5 osob:

0,5 kg červené čočky
1 cibule
1 salátová okurka
2 papriky (zelená, žlutá)
sůl
pepř
dijonská hořčice
lžička medu
1 - 2 lžíce olivového oleje

Postup:
Čočku vaříme asi 15 minut, pak scedíme a propereme studenou vodou. Mezi tím si nakrájíme cibuli, salátovou okurku a papriky na kostičky. Smícháme s čočkou, osolíme, opepříme, přidáme lžíci dijonské hořčice a lžičku medu. Vše promícháme a nakonec přidáme olivový olej.

energie: 271 kcal/1084 kJ
bílkoviny: 20 g
tuk: 15 g
sacharidy: 14 g

Zeleninový couscous

Suroviny pro 4 osoby:

250 g kuskusu
olivový olej
1/2 cukety
1/2 lilku
2 - 4 tvrdá rajčata
sůl
pepř
med
citrónová šťáva

Postup:
Kuskus orestujeme na olivovém oleji, po 3 minutách zalijeme horkou vodou, aby byla směs do poloviny ponořena. Odstavíme z plotny, necháme dojít pod pokličkou. Na kostičky si nakrájíme cuketu, lilek a rajčata zbavená dužniny. Cuketu a lilek opečeme na olivovém oleji a přidáme rajčata a kuskus. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku medu a dochutíme citrónovou šťávou.

energie: 400 kcal/1600 kJ
bílkoviny: 20 g
tuk: 18 g
sacharidy: 38 g