Rozhlas u plotny - 1.4. (Jehněčí s novými brambůrky)

Rozhlas u plotny

Zdeněk Marcin je šéfkuchařem známé restaurace sídlící na Pražském hradě. Připravil nám velmi jednoduchý recept na jarní pokrm. Jedná se o nadívanou jehněčí pečeni s nádivkou z mladých kopřiv a pražených mandlí. Podává se s novými bramborami s petrželovým máslem.

Jehněčí s novými brambůrky

Suroviny pro 4 osoby:

600 g jehněčího hrudí
4 vejce
2 dl mléka
200 g másla
1/2 veky
100 g mandlí
hrst mladých kopřiv
800 g mladých brambor
100 g petrželové natě
pepř
sůl

Postup:
Veku nakrájíme na kostičky a necháme přes noc vyschnout nebo ji usušíme v troubě. Jehněčí maso (nejvhodnější je vykostěné hrudí) zbavíme blan. Do masa prořízneme kapsu, ale vždy tak, aby se maso krájelo přes vlákno. Usušené kostičky veky zalijeme lehce mlékem (můžeme použít i smetanu, nádivka pak bude jemnější). Polovinu másla rozpustíme, osolíme a opepříme. Smícháme se žloutky a vyšleháme do pěny. Promícháme s vekou v mléce a rozemletými praženými mandlemi. Výhonky mladých kopřiv jemně nasekáme a přidáme do směsi, kterou pak dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh, přidáme do připravené hmoty a podle potřeby ještě osolíme a opepříme. Touto nádivkou naplníme kapsu a pak ji zašijeme nebo pomocí špejle a provázku zavážeme. Dáme do pekáče, lehce zalijeme vodou, přidáme čtvrtinu másla a pečeme z každé strany asi 1 hodinu, dokud maso nezměkne. Během pečení přeléváme "výpekem". Po upečení maso vyndáme, necháme ho chvíli odpočinout a krájíme na jednotlivé porce. Během pečení uvaříme malé nové brambory ve slupce, po scezení je oloupeme. Zbytek másla rozehřejeme a brambory v něm lehce prohodíme. Přidáme jemně nakrájenou petrželovou nať a podáváme. Zapíjíme pivem nebo lehkým bílým vínem.