Rozhlas u plotny - 11.5. (Kleftiko)

Rozhlas u plotny

Pokud chceme mluvit o historii řecké kuchyně, musíme se vrátit několik tisíc let do minulosti. Již v době starověkého Řecka se lidé velice důkladně věnovali přípravě jídel. Nechybělo při žádné oslavě a s každým soustem vlastně uctívali bohy. Zacházeli s ním jako s pokladem. Jak připravit jeden takový "poklad" prozradila Michaela Brichtová, majitelka řecké taverny, a šéfkuchař Stavros Stamatelopoulos.

Kleftiko

Suroviny pro 5 - 6 osob:

1 kg jehněčí kýty
1 kg brambor
3 papriky
4 stroužky česneku
1 cibule
300 g feta sýru
Sůl, pepř, rozmarýn
1/2 sklenice olivového oleje
Sklenice bílého vína
1 l vody

Postup:
Cibuli a papriku nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce s nahřátým olejem. Přidáme maso nakrájené na kostky, osmahneme, poté přidáme víno a vodu. Dusíme, brambory nakrájíme na kostky a přidáme do hrnce. Přidáme česnek nakrájený na jemné plátky a vaříme cca 20 minut, v případě potřeby podlejeme vodou. Potom vše vyjmeme a rozložíme na pekáč. Přidáme sůl, pepř a rozmarýn, pečeme při teplotě 150°C až maso změkne a brambory budou opečené. Posypeme nastrouhanou fetou.