Rozhlas u plotny - 11.3. (Zelenina se sýrem neboli Matar alu tarkari)

Rozhlas u plotny

Náš dnešní host Martin Lamač je odborník na vegetariánskou indickou kuchyni. Vaří ji v jedné pražské restauraci.

Zelenina se sýrem neboli Matar alu tarkari

Suroviny:

2 polévkové lžíce ghí (přepuštěné máslo),
6 hřebíčků,
2 smotky skořice,
1/2 čajové lžičky mletého kardamonu,
3 bobkové listy,
6 brambor oloupaných a nakrájených na kostky,
450 g vyloupaného čerstvého hrášku,
1 čajová lžička kurkumy,
6 rajčat na osminky,
1 čajová lžička čerstvého strouhaného zázvoru,
1/4 strouhaného muškátového oříšku,
polovina čajové lžičky cukru,
2 čajové lžičky soli,
150 ml smetany,
1 polévková lžíce nakrájených koriandrových listů nebo kudrnky,
100 g pražených mandlí,
225 g na kostky nakrájeného a osmaženého panýru (čerstvý sýr)

Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte ghí. Když začíná "kouřit" přidejte hřebíčky, skořici, mletý kardamon a bobkové listy. Smažte za stálého míchání 30 vteřin a potom přidejte brambory. Smažte je 5 min. a často s nimi, ode dna, míchejte, a to dokud nezískají světle hnědou barvu. Přidejte hrášek a kurkumu. Zamíchejte, přidejte vodu a 10 min. zakryté vařte. Potom přidejte rajčata spolu se strouhaným zázvorem, mušk.oříškem, cukrem a solí. Zamíchejte a vařte zakryté ještě 5 min. Nýní přidejte smetanu, koriandrové listy, mandle a smažený sýr. Odstraňte celá koření. Podávat můžete s rýží a horkými čapátí.