Rozhlas u plotny - 11.12. (Kapoun na šampaňském)
Vybrali jsem recept na kapouna na šampaňském, tedy jídlo, které se u nás běžně podává. Jestliže si posluchači chtějí tento recept připravit a nemají kapouna ani šampaňské, je samozřejmě možné nahradit kapouna běžným kuřetem a šampaňské sektem.
Kapoun na šampaňském
4 porce:
1 kapoun
100 g slaniny
1 cibule
2 šalotky
2 mrkve
1 snítka řapíkatého celeru
3 dcl šampaňského
pepř
sůl
Postup:
Vykuchaného kapouna bez hlavy obalte plátky slaniny a svažte nití. Osolte a opepřete. Zbytek slaniny nakrájejte a poduste v kastrolu společně s jemně nakrájenou zeleninou (cibule, šalotka, mrkev). Potom vložte do kastrolu kuře a snítku řapíkatého celeru. Pečte v troubě při 200 stupních tak dlouho, až je kapoun (kuře) opečen do zlatova. Potom ho zalijte šampaňským a duste asi 15 minut pod pokličkou. Podávejte s bílým chlebem.