Rozhlas u plotny - 10.7. (Nevařená omáčka Coco)

Rozhlas u plotny

Dnes byla řeč o americké a exotické kuchyni, protože nás přišel navštívit Antonín Kratochvíl, fotograf, který žije v New Yorku a mezi jehož záliby patří i "dobrodružství jazyka", jak prozradil redaktorce Zuzaně Vojtíškové. Americká kuchyně určitě existuje, ale je to spíše otázka regionální. Celá Amerika se sejde jenom na jeden den, a to je na Den díkuvzdání. Pan Kratochvíl nám prozradil recept, který před 20 lety získal v Rangúnu, hlavním městě Barmy (dnes, podle tamní junty, Myanmaru)

Omáčka Coco (nevařená)
rozpis na cca 4 porce
Suroviny:
Čerstvý zázvor (jedna malá hlíza)
Koriandr (hrst)
4 malé chilli papričky
4 polévkové lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
náprstek chilli oleje
5 stroužků česneku
3 lžíce olivového oleje
2 limetky
čajová lžička cukru (lze nahradit medem)

Postup:
Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno do velkého hmoždíře. Přidejte jemně nakrájený česnek, nakrájené chilli papričky a jemně nasekaný čerstvý koriandr. Vše pečlivě utlučte na kaši. Potom přidejte šťávu z vymačkaných limetek, sojovou omáčku, rybí omáčku, cukr nebo med, olivový olej a chilli olej. Zřeďte malým šálkem vody a míchejte asi 10 minut (dokud se vše nespojí v poměrně řídkou, ale jen málo tekutou omáčku). Podle potřeby osolte. Mořskou rybu uvařenou v páře lehce polijte touto omáčkou, dokud je teplá a podávejte.