Rozhlas u plotny - 10.3. (Candát se šťouchanými bramborami a máslovou omáčkou)

Rozhlas u plotny

Miroslav Kalina je šéfkuchařem pětihvězdičkového pražského hotelu, který nedávno jako jediný mimo Francii získal prestižní ocenění Comité de France.

Candát vařený v páře, šťouchané brambory s růžičkovou kapustou a máslová omáčka s kaviárem osetra

Suroviny a postup (candát):

4 x filet z candáta
sůl
pepř
máslo
100 g celeru
100 g petržele
100 g cibule
0,2 l bílého vína
0,5l vody
celý černý pepř
bobkový list
citron

Candáta potřeme máslem, osolíme, opepříme a vložíme do pařáku. Zeleninu pokrájíme a společně s kořením, vínem a citronem dáme do rybího pařáku vařit na mírném ohni.

Suroviny a postup (šťouchané brambory s kapustou):
300 g brambory
200 g růžičková kapusta
50 g šalotka
50 g máslo
sůl
muškátový oříšek
pepř

Kapustu spaříme a nakrájíme na čtvrtky. Brambory uvaříme. Šalotku podusíme na másle a přidáme kapustu. Na závěr přidáme brambory a dochutíme.

Suroviny a postup (máslová omáčka):
200 g másla
50 g šalotky
0,2 l bílého vína
0,05 l bílého vinného octa
cayensky pepř
sůl
citrónová šťáva

Šalotku s vínem a octem svaříme v kastrůlku a postupně vmícháme na kostky nakrájené máslo. Na závěr dochutíme, zjemníme smetanou a přidáme kaviár.