Rozhlas u plotny - 10.2. (Králík na rozmarýnu)

Rozhlas u plotny

Milan Hořejš je přes své mládí šéfkuchařem jedné z nejlepších pražských restaurací, která se pravidelně umisťuje v první desítce ročenky Grand restaurant. Umí zde jak světovou kuchyni, tak i ryze české speciality na té nejvyšší úrovni. Několikrát ročně zde vaří i špičkoví kuchaři ze zahraničí a jídla zde prezentují s vybranými víny.

Králík na rozmarýnu

Suroviny pro 4 osoby:

1 mladý králík
3 cibule
1 palička česneku
větvička rozmarýnu
olej
sůl
pepř
mouka
2 dl bílého vína
1 kg sádla (může být vepřové i kachní)
mrkev
celer
petržel
brambory na přílohu
slanina
majoránka
šalotka
čerstvý špenát

Postup:
Králíka naporcujeme, přední a zadní stehna naložíme přes noc do studené vody, příp. zeleninového vývaru. Hřbet naložíme do oleje s česnekem a rozmarýnem. Ze zbylých kostí uvaříme vývar na polévku. Trochu oddělíme, budeme ji potřebovat na omáčku.
Stehna vyjmeme z vody, nasolíme je. Nahrubo nakrájenou cibuli a oloupaný česnek položíme na dno pekáče pod králičí maso, zalijeme sádlem tak, aby bylo zcela ponořené. Pečeme pomalu při teplotě 120°C asi 3 hodiny.
Králíka vyndáme, sádlo scedíme, z cibule a česneku vyrestujeme základ na omáčku (vložíme do hrnce a restujeme dozlatova, tuk můžeme odebrat). Zaprášíme moukou, vlijeme víno a poté i vývar z kostí.
Jako přílohu podáváme na cibulce lehce orestovaný špenát a šťouchané brambory.