Rolex: Hodinářská tradice zrozená ze zákazu zpěvu, tance a výroby šperků

Když ženevský protestantský kněz Jan Kalvín chtěl obrátit pozornost lidí k Bohu, prosadil zákaz zpěvu, tance, ale i výroby šperků. A tak se tamní řemeslníci dali na výrobu hodinek. Jak vznikl název Rolex? Jaká prvenství zaznamenala tato hodinářská firma? Proč jsou hodinky značky Rolex sběratelskou vášní? Kdo je významným dovozcem hodinek u nás?

Připravili: Jan Kovařík a Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 14. 4. 2020

Ve Švýcarsku se usadil i muž, který dal vzniknout hodinkám s korunkou ve znaku. Hans Wilsdorf se narodil v německém Kulmbachu. Ve 12 letech osiřel. Jeho strýcové prodali prosperující rodinný podnik a Hanse i jeho bratra a sestru poslali do výborných internátních škol.

Od perel k hodinkám

Nadanému Hansi Wilsdorfovi šla matematika a cizí jazyky a lákalo ho to do světa. Vydal se na cesty a hledal si práci v zahraničí. Svou kariéru začal jako učeň u vlivné mezinárodní společnosti, která se zabývala exportem perel. Zkušenosti, které tu získal, skvěle zhodnotil ve své budoucí profesi.

Nebylo mu ještě ani 20, když se přestěhoval do švýcarského La Chaux-de-Fonds a nechal se zaměstnat v prosperující hodinářské firmě, která v té době exportovala kapesní hodinky. Tam se seznámil s výrobou a distribucí hodinek takřka od prvního šroubku či kolečka.

Tři roky nato se přestěhoval do Londýna a přijal práci opět v hodinářské firmě. Tou dobou už mu začala vrtat v hlavě myšlenka na vlastní podnik. Peněz neměl nazbyt, základní kapitál nic moc, ale i tak se do toho pustil.

První na světě

Přizval si na pomoc svého švagra Alfreda Davise a v roce 1905 mladí muži plní elánu založili na londýnské Hatton Gardens 83 obchod jménem Wilsdorf & Davis. Vzali si za cíl nabízet kvalitní hodinky za přijatelné ceny. A dováželi je samozřejmě z kolébky hodinářství – ze Švýcarska.

Wilsdorf se od počátku zaměřil na přesnost svých hodinkových strojů. Úspěch se dostavil velmi brzy. Už v roce 1910 byl hodinkám této značky jako prvním náramkovým hodinkám na světě udělený certifikát chronometrické přesnosti.

Hodinky Rolex
autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související