Richard Hindls: To, co trápí německou ekonomiku, musí trápit celou Evropu

20. únor 2019

Balancuje Německo na hraně ekonomické recese? A hrozí zpomalení i české ekonomice?

Německá centrální banka ve své měsíční zprávě odhaduje, že se ani v první polovině letošního roku nezbaví problémů. Zpomalení by však podle jejích představitelů mohlo být jen dočasné a ve druhém pololetí je možná opět vystřídá oživení.

To, co trápí německou ekonomiku, musí trápit i celou evropskou ekonomiku, protože Německo je jejím hlavním hráčem. Je to čtvrtá největší ekonomika světa a jasný lídr v Evropě, a to nejen v čistě ekonomických, ale i v politicko-ekonomických souvislostech, jako jsou fiskální výdaje na migraci a podobně,“ konstatuje emeritní rektor Vysoké školy ekonomické.

Lidé mají peníze. Zatím

Logo

Mezi faktory, které v současnosti zatěžují německou ekonomiku, je podle Richarda Hindlse zpřísnění měnové politiky, stále trvající napjaté obchodní vztahy mezi USA a Čínou a pak také zpomalení v automobilovém průmyslu, který je vlajkovou lodí německé ekonomiky. „K tomu přistupují fiskání výdaje na migraci a pak také slábnoucí poptávka, zejména ta vnější,“ vysvětluje profesor ekonomie

Itálie už je dvě období v recesi. Francie se jí těsně přiblížila, bojuje se ‚žlutými vestami‛ a teď už i s antisemitismem, což jsou poměrně vážné věci. To všechno na Německo doléhá. Ale jeho vnitřní poptávka, respektive spotřeba, je zatím silná. Lidé mají hodně peněz. Trh se ovšem může zasytit, a kdyby došlo k oslabení i domácí poptávky, mohlo by to narušit zatím relativně příznivější vývoj pro druhé pololetí. A to by se mohlo dotknout i nás.“

Další témata rozhovoru: Můžeme se na ekonomickou recesi připravit? Jakou roli hraje v ekonomickém fungování státu moderní statistická služba? A na jakém principu dnes pracuje?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související