Recept pro tento den - 16.3.

Dnes máme pro vás dva recepty na jídla z brambor. Do redakce časopisu Receptář je poslala Kateřina Černá z Pardubic. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Slovácké halušky se zelím
Připravíme si 1 kg brambor, sůl, vejce, 120 až 150 g polohrubé mouky, 50 g sádla, větší cibuli, 400 g sterilovaného zelí a 50 g slaniny. Brambory nastrouháme, trošku vody z nich odlijeme, osolíme je, přidáme k nim vejce, přesátou mouku a promícháme. Těsto navršíme asi ve dvoucentimetrové tloušťce na prkénko, držadlem lžíce oddělujeme podlouhlé kousky, silné jako malíček, a vhazujeme je do vařící osolené vody. Halušky vaříme pět až šest minut a podebíráme je vařečkou. Uvařené kousky propláchneme, necháme okapat, promícháme s připraveným zelím a prohřejeme. Na talíři je pak přelijeme rozškvařenou slaninou. Zelí připravíme následovně: na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme odkapané, pokrájené zelí a podusíme.

Jičínská zapečená bramborová kaše
Postačí hustší kaše asi z 0,5 kg brambor, tuk na vymaštění plechu, 8 vajec, 4 lžíce strouhaného sýra, 2 lžíce jemně nakrájené šunky a zelená petrželka. Z kaše tvoříme naběračkou kopečky a klademe je na vymaštěný plech. Do každého kopečku uděláme důlek a asi deset minut bochánek pečeme v předehřáté troubě. Poté do důlků vyklepneme po jednom vejci a opět zapečeme. Posypeme strouhaným sýrem se šunkou a dopečeme dozlatova. Ozdobíme petrželkou. Zapečené bochánky výborně chutnají s nakládanými houbami.