Recept na zdravou zmrzlinu? Zmrzlinář Hochsteiger ho prozradil Tereze Kostkové

3. září 2019

Jan Hochsteiger se zmrzlině věnuje od 22 let. Je mistr ve svém oboru. Učil se u Italů a od roku 2015 má svůj podnik. Jaké jsou nejnovější trendy a zvláštní příchutě?

„Lidé chtějí žít zdravěji a to posouvá i zmrzlinářské řemeslo. Před dvaceti lety byla zmrzlina buď smetanová, nebo ovocný sorbet. Dnes dokážeme vyrobit třeba veganské neovocné zmrzliny z různých ořechů, kakaa a čokolády. Používáme rostlinná mléka. Vyrábím i zmrzliny, které neobsahují žádný přidaný cukr.“

Zmrzlinu znali už Egypťani

Zmrzlina, miska, dezert

Jan Hochsteiger působil v Itálii, ve Španělsku nebo Turecku, které si se zmrzlinou většinou spojíte hned. První zmrzlina ale prý vznikla v Egyptě. „Kolem roku 800 až 900 našeho letopočtu. V Egyptě znali už fyzikální postup. Netvrdím, že přímo vyráběli zmrzlinu. Spíš zmrazovali sirupy, například agávové nebo med s ovocem, něco jako sorbet.“

Vozík na slaný led

„Stroje, které mrazí a šlehají, se používají od poloviny 19. století.“ Hochsteiger vlastní dokonce historický zmrzlinářský vozíček, který fungoval na slaný led. „Určitě ho dám dohromady a začnu jezdit v dobovém kroji,“ směje se v pořadu Blízká setkání na Dvojce.

Kdo ve světě otevřel první zmrzlinárnu? Jak se zmrzlina vyrábí? Kde se mu ve světě nejvíc líbilo? Jaké má koníčky? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související