Recept na zdravou zmrzlinu? Zmrzlinář Hochsteiger ho prozradil Tereze Kostkové
Jan Hochsteiger se zmrzlině věnuje od 22 let. Je mistr ve svém oboru. Učil se u Italů a od roku 2015 má svůj podnik. Jaké jsou nejnovější trendy a zvláštní příchutě?
„Lidé chtějí žít zdravěji a to posouvá i zmrzlinářské řemeslo. Před dvaceti lety byla zmrzlina buď smetanová, nebo ovocný sorbet. Dnes dokážeme vyrobit třeba veganské neovocné zmrzliny z různých ořechů, kakaa a čokolády. Používáme rostlinná mléka. Vyrábím i zmrzliny, které neobsahují žádný přidaný cukr.“
Zmrzlinu znali už Egypťani
Jan Hochsteiger působil v Itálii, ve Španělsku nebo Turecku, které si se zmrzlinou většinou spojíte hned. První zmrzlina ale prý vznikla v Egyptě. „Kolem roku 800 až 900 našeho letopočtu. V Egyptě znali už fyzikální postup. Netvrdím, že přímo vyráběli zmrzlinu. Spíš zmrazovali sirupy, například agávové nebo med s ovocem, něco jako sorbet.“
Vozík na slaný led
„Stroje, které mrazí a šlehají, se používají od poloviny 19. století.“ Hochsteiger vlastní dokonce historický zmrzlinářský vozíček, který fungoval na slaný led. „Určitě ho dám dohromady a začnu jezdit v dobovém kroji,“ směje se v pořadu Blízká setkání na Dvojce.
Kdo ve světě otevřel první zmrzlinárnu? Jak se zmrzlina vyrábí? Kde se mu ve světě nejvíc líbilo? Jaké má koníčky? Více uslyšíte ze záznamu.
Související
-
Je ruská zmrzlina stejně dobrá jako dřív? Odborníci se na ně podívali
„Ruská zmrzlina už dávno není tak dobrá, jako bývala dřív,“ píší lidé do různých diskuzí. I proto se časopis dTest rozhodl prozkoumat toto tvrzení. Jak výzkum dopadl?
-
Pekl pro anglickou královnu. „Vdolky drobí pejskům. Má ráda čokoládu,“ říká Josef Maršálek
Cukrář Josef Maršálek se z moravské vísky dostal až do londýnského obchodního domu Harrods nebo Buckinghamského paláce. Bonbóny připravil i Tereze Kostkové.
-
Jednoduchý trik, jak v obchodě poznat „zdravější“ nanuk a zmrzlinu
Podle české legislativy existuje celkem šest druhů nanuků. Poznáte to na obalu. Pokud koupíte nanuk, kde je mléčný tuk nahrazený rostlinným, je to výživový problém.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.