Recept na zdravou zmrzlinu? Zmrzlinář Hochsteiger ho prozradil Tereze Kostkové

Jan Hochsteiger
Jan Hochsteiger

Jan Hochsteiger se zmrzlině věnuje od 22 let. Je mistr ve svém oboru. Učil se u Italů a od roku 2015 má svůj podnik. Jaké jsou nejnovější trendy a zvláštní příchutě?

„Lidé chtějí žít zdravěji a to posouvá i zmrzlinářské řemeslo. Před dvaceti lety byla zmrzlina buď smetanová, nebo ovocný sorbet. Dnes dokážeme vyrobit třeba veganské neovocné zmrzliny z různých ořechů, kakaa a čokolády. Používáme rostlinná mléka. Vyrábím i zmrzliny, které neobsahují žádný přidaný cukr.“

Zmrzlinu znali už Egypťani

Zmrzlina, miska, dezert

Jan Hochsteiger působil v Itálii, ve Španělsku nebo Turecku, které si se zmrzlinou většinou spojíte hned. První zmrzlina ale prý vznikla v Egyptě. „Kolem roku 800 až 900 našeho letopočtu. V Egyptě znali už fyzikální postup. Netvrdím, že přímo vyráběli zmrzlinu. Spíš zmrazovali sirupy, například agávové nebo med s ovocem, něco jako sorbet.“

Vozík na slaný led

„Stroje, které mrazí a šlehají, se používají od poloviny 19. století.“ Hochsteiger vlastní dokonce historický zmrzlinářský vozíček, který fungoval na slaný led. „Určitě ho dám dohromady a začnu jezdit v dobovém kroji,“ směje se v pořadu Blízká setkání na Dvojce.

Kdo ve světě otevřel první zmrzlinárnu? Jak se zmrzlina vyrábí? Kde se mu ve světě nejvíc líbilo? Jaké má koníčky? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio
autoři: Tereza Kostková, Zdenka Kuchyňová

Související