Recept na jablkový závin neboli štrúdl

Rozhlas u plotny

Publicistka Jitka Rákosníková už léta pilně sbírá staré české recepty. Nabídnout nám proto mohla štrúdl z "máslového těsta lístkového" proslavené české kuchařky Anuše Kejřové.

Jablkový závin neboli štrúdl

Suroviny (těsto):

150 g hladké mouky
50 g másla
1 žloutek
1 lžička soli
1 lžíce citronové šťávy nebo octa
100 g másla
případně žloutek rozmíchaný v mléce na potření

Suroviny (náplň):
6 jablek
30 g strouhanky
1 lžíce másla
2 lžíce skořicového cukru
kůra nastrouhaná z 1 citronu
100 g nahrubo pokrájených ořechů
hrst rozinek
moučkový cukr na poprášení

Postup:
Mouku promícháme na vále s utřenými 50 g másla. V hrnečku si rozšleháme žloutek, lžičku soli a 10 lžic studené vody. Přidáme citronovou šťávu nebo ocet a zpracujeme s moukou na hladké, vláčnější těsto. Dobře ho "vyboucháme" o vál, až se nebude lepit, a vyválíme na čtverec. Ve studené vodě prohněteme 100 g másla a vytvarujeme jako tenkou čtverhrannou placku. Těsto znovu rozválíme, doprostřed vložíme placku másla a ze čtyř stran přes ni přeložíme těsto. Dobře naklepeme válečkem, rozválíme do delšího obdélníku a natřikrát přeložíme. Necháme odpočívat v chladu. Mezitím připravíme náplň. Jablka nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jaderníků. Chceme-li, můžeme je oloupat, ale někdo má raději se slupkou. Pokrájíme je na tenké plátky nebo nahrubo nastrouháme.

Odpočaté těsto (asi po půlhodině) opět rozválíme, složíme "načtyřikrát" a ještě necháme chvíli v chladu. Pak ho rozválíme na delší obdélník, potřeme kromě okrajů strouhankou osmaženou na másle, pokryjeme jablky, ořechy a rozinkami, svineme, potřeme případně rozmíchaným žloutkem a pečeme zpočátku při 200°C, pak zmírníme na 180°C. Po upečení necháme závin chvíli odpočívat, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme krájený na řezy.