Rastislav Maďar: Roušky bychom si měli přežehlit znovu na podzim

16. červen 2020

Druhá vlna pandemie možná číhá za dveřmi. Čekají nás opět přísná hygienická opatření a nošení roušek? Co ještě o koronaviru nevíme? A je možné, že se přenáší stolicí?

Čtěte také

Nošení roušek jako ochrana před koronavirem se stalo běžnou záležitostí. Dnes už není nikdo s rouškou na ústech považován za exota. Je ale dobré si uvědomit, že koronavirus není jediný nebezpečný patogen přítomný v populaci.

„Kolují tu například adenoviry nebo parachřipky. Preventivní opatření, která jsou účinná proti novému typu koronaviru, fungují velmi dobře i u nich. Proto má smysl v nich pokračovat,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar.

Kdyby se nadále dodržovala dezinfekce rukou, zredukoval by se i výskyt letních střevních infekcí,“ uvažuje. Nic se ale nesmí přehánět, aby naopak nevznikla rezistence patogenů na široce používanou dezinfekci.

Přijde druhá vlna?

V nastavených hygienických opatřeních má smysl pokračovat, i když koronavirus spí

O druhé vlně koronaviru letos na podzim se spekuluje hodně. Nikdo ale nedokáže odhadnout, jaké náhodné faktory rozhodnou. I kdyby ale druhá vlna nenastala, bylo by moudré roušky znovu vytáhnout a nosit.

Bude totiž přibývat lidí, kteří budou mít příznaky koronavirové nebo jiné nákazy. Budou mít kašel, horečku, rýmu, ztratí čich a chuť. A budou se navíc pohybovat uvnitř, tedy v rizikovém prostředí, nabádá epidemiolog v pořadu Jak to vidí...

Dva metry je málo

Výzkumy ukazují, že se virus chová sezonně. V létě mu nesvědčí UV záření. Lidská populace se pohybuje spontánně více venku, kde na virus negativně působí venkovní faktory. S přicházejícím podzimem ale lze očekávat zhoršení. Zvýší se i nervozita lidí a obavy, zda koronavirus nezaútočil znovu.

Přesto když někdo zakašle venku na blízkou vzdálenost, žádné faktory prostředí nehrajou roli ani v létě. Kapénky se pohybují obrovskou rychlostí a jsou schopny doletět až na vzdálenost deseti metrů. Každý člověk se tedy musí chovat zodpovědně a držet si odstup tam, kde je to možné.

Podzim bude klíčový

Následující podzim bude klíčový. Ukáže se totiž, jak moc se situace zhoršila po letním uvolnění. A také to, zda budou stačit zavedená opatření jako chytrá karanténa a testovací kapacity v případě další nákazy.

Čtěte také

Teprve příští jaro dokážeme říct, zda s virem umíme žít a zda se zařadil mezi ostatní původce sezonních respiračních nákaz,“ říká host Dvojky. Situaci navíc zhoršuje fakt, že je kolem viru stále spousta neznámých.

Nově se například ukazuje, že se pravděpodobně šíří i stolicí. V jižním Pekingu se uzavírají celé čtvrtě kvůli nálezu koronaviru u ryb prodávaných na tržišti. Pravděpodobné je, že ryby byly kontaminovány ve vodě fekálním materiálem od lidí.

Virus je velice infekční a zrádný ve svých mutacích. Dosavadní mutace byly zatím z pohledu epidemiologů drobné. Čím déle ale virus cirkuluje v lidské populaci, tím větší šanci má, že zmutuje významně. Zatím se naštěstí nezměnilo antigenní nastavení viru, které by ohrozilo právě vyvíjenou vakcínu, uzavírá Rastislav Maďar.

Další témata rozhovoru: plošné testování seniorů; druhá vlna pandemie; lze s virem bojovat bez vakcíny? Afrika jako nové epicentrum.

autoři: Zita Senková , Rastislav Maďar , opa
Spustit audio

Související