Rada pro tento den - 4.7.

4. červenec 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme pro vás vybrali další rady na zahradu.

Vyséváme zelí
V červenci je vhodná doba pro vysévání pekingského a čínského zelí. Lidé je často zaměňují - pekingské zelí tvoří pevnou hlávku, zatímco čínské zelí hlávku netvoří a je složeno z různě rozevřených růžic listů. Čínské i pekingské zelí můžeme pěstovat po všech druzích zeleniny. Vyséváme je ve špetkách, po vzejití vyjednotíme jednotlivé rostliny do sponu 40 x 40 cm. Několik doporučených odrůd: pekingské zelí - Asten, Disko, Parkin, Hilton, Nozaki; čínské zelí - Směs listových odrůd.

Obaleč švestkový
Tento škůdce dokáže značně zhoršit kvalitu a snížit množství sklizených švestek. V oblastech, kde se vyskytuje častěji, proto raději pěstujeme především ranější odrůdy. Pokud zjistíme nálet obaleče, což bývá obvykle právě v červenci, instalujeme feromonové lapáky, nebo použijeme postřik - vhodné jsou například přípravky Decis EW 50, Dimilin 48 SC, Sumithion Super, Zolone WP, Zolone 35 EC.

Vyhnívání cibulovin
Chladnější a vlhký červenec vadí hlavně cibulovinám původem z teplých a suchých oblastí, které pak snadno vyhnívají. Týká se to většiny druhů botanických narcisů a tulipánů. Proto je raději vyndáme ze země nebo je svrchu zastřešíme pařeništním oknem, sklem nebo fólií, aby povrch půdy mohl dobře vysychat.

Spustit audio