Rada pro tento den - 3.8.

3. srpen 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme pro vás vybrali další rady pro zahrádkáře od Ludmily Duškové.

Prořezávání peckovin
V srpnu je vhodná doba pro důkladné prosvětlení a prořezání peckovin včetně broskvoní a meruněk. V tuto dobu totiž nehrozí nebezpečí klejotoku. Všechny řezné rány ihned ošetříme stromovým balzámem nebo štěpařským voskem. Řezy, a to především ty na silnějších větvích, vedeme zásadně svisle, aby nevznikaly vodorovné plochy, na kterých by se držela voda a vznikly tak podmínky pro vývoj houbových onemocnění.

Hnojení trávníku
V srpnu už pěstitelé trávníků nezaznamenávají tak velké přírůstky, trávu je však stále nutné pravidelně sekat. V této době je také nutné trávník po pokosu přihnojit (například hnojivem Kristalon trávník). Pokud se v trávníku objevily nežádoucí plevele, jako jsou rdesno, smetánka, jitrocel, pcháče a podobně, necháme tyto plevele nejprve důkladně obrazit, aby vytvořily listové růžice. Poté trávník s plevely postříkáme selektivními herbicidy na širokolisté plevele v trávnících (například Agrofit combi nebo Bofix).

Osečkování révy
Mnoho zahrádkářů pěstuje i v chladnějších oblastech na chráněném místě své zahrádky révu vinnou. Aby dávala pěknou úrodu hroznů, nesmíme zapomínat na řez, kterým urychlujeme dozrávání hroznů. V tomto období tedy vylamujeme zálístky, což jsou menší výhony vyrůstající v paždí listů. Révu také osečkujeme, což znamená, že všechny výhony odstřihneme za šestým listem od posledního nasazeného hroznu. Jalové výhony bez hroznů pak můžeme odstranit úplně.

Spustit audio