Rada pro tento den - 22.3.

22. březen 2010
Rada pro tento den

Z internetového Receptáře vybíráme užitečné rady a tipy.

Hodláte si pořídit nové koupelnové umyvadlo? Vybírejte s rozvahou. Vždyť je to právě to zařízení, které nás většinou probouzí do nového dne. Už proto by se nám mělo líbit.
Do koupelen se dávají umyvadla zavěšená, zapuštěná nebo tzv. na desku. Ta připomínají starobylá umyvadla a toaletní stolky a ve spojení s neobvyklým materiálem, jako je sklo nebo umělý kámen výrazně ozvláštní koupelnu. Bývají však dražší.
Zajímavou i úspornou variantou jsou jednoduché kuchyňské dřezy zapuštěné do desky, třeba i dobře ošetřené dřevěné. A tam, kde rodina dobře využije dvě či více umyvadel, vyjdou dřezy podstatně levněji. S vhodnou deskou a vodovodní baterií jsou i zajímavou možností, jak interiér přizpůsobit svému vkusu.
A ještě rada k výšce umístění umyvadla. Za standard se pokládá 85 až 90 cm nad zemí. Výška zavěšení by měla odpovídat postavě jeho uživatelů, ale těch bývá v domácnostech víc. Asi nejpraktičtější je respektovat zásadu, že při mytí rukou nemá stékat voda k loktům.

Pro umyvadla široká 55 až 60 cm bývá běžná hloubka (od stěny) 45 až 56 cm. Kde je málo místa, postačí umyvadlo s hloubkou do 38 cm, ale raději s větší odkladní plochou po stranách nebo zapuštěné do desky.
Skříňku pod umyvadlem je lepší zavěsit 20 až 25 cm nad podlahu, to kvůli úklidu. Pokud má skříňka sokl, mělo by umyvadlo vystupovat dostatečně dopředu, nebo sokl ustupovat dozadu, abychom o něj nezakopávali.

Další podrobnosti o umyvadlech naleznete stránkách časopisu Receptář www.ireceptar.cz.

Spustit audio