Rada pro tento den - 12.7.
Z červencového čísla časopisu Receptář jsme pro chovatele vybrali radu, jak již v této době připravit na zimu hodnotné krmivo pro slepice - a sice z kopřiv, které upravíme silážováním.
Zkrmování silážovaných kopřiv v zimě totiž blahodárně působí na zdravotní stav nosnic a na jejich snášku. Kopřivy jsou vítaným zdrojem vitaminů B2, B5, C, E, K a provitaminu A. Jak tedy konzervovat čerstvě nasekané či v rukavicích natrhané kopřivy, kterých je v tomto období stále dostatek? Nejprve je nakrájíme na délku dvou až čtyř centimetrů, abychom mohli zelenou hmotu dobře upěchovat. Nakrájené kopřivy vložíme do kameninového hrnce. Může to být i jiná nádoba, ale pouze taková, která během kvašení kopřiv nebude uvnitř korodovat. Rostliny v nádobě pečlivě udusáme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu. Vymačkanou šťávu, která se po lisování kopřiv objeví, v nádobě ponecháme. Ze všeho nejdůležitější je, abychom nádobu naplněnou rostlinami po okraj dokonale uzavřeli. Silážované kopřivy uchováváme do zimy při teplotě kolem osmnácti stupňů Celsia; před zimou je přeneseme nejlépe na schody do sklepa. Silážovanými kopřivami v zimě přilepšujeme slepicím dvakrát, třikrát v týdnu; pro jednu nosnici stačí malá hrstka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.