Rada pro tento den - 12.7.

12. červenec 2007
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme pro chovatele vybrali radu, jak již v této době připravit na zimu hodnotné krmivo pro slepice - a sice z kopřiv, které upravíme silážováním.

Zkrmování silážovaných kopřiv v zimě totiž blahodárně působí na zdravotní stav nosnic a na jejich snášku. Kopřivy jsou vítaným zdrojem vitaminů B2, B5, C, E, K a provitaminu A. Jak tedy konzervovat čerstvě nasekané či v rukavicích natrhané kopřivy, kterých je v tomto období stále dostatek? Nejprve je nakrájíme na délku dvou až čtyř centimetrů, abychom mohli zelenou hmotu dobře upěchovat. Nakrájené kopřivy vložíme do kameninového hrnce. Může to být i jiná nádoba, ale pouze taková, která během kvašení kopřiv nebude uvnitř korodovat. Rostliny v nádobě pečlivě udusáme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu. Vymačkanou šťávu, která se po lisování kopřiv objeví, v nádobě ponecháme. Ze všeho nejdůležitější je, abychom nádobu naplněnou rostlinami po okraj dokonale uzavřeli. Silážované kopřivy uchováváme do zimy při teplotě kolem osmnácti stupňů Celsia; před zimou je přeneseme nejlépe na schody do sklepa. Silážovanými kopřivami v zimě přilepšujeme slepicím dvakrát, třikrát v týdnu; pro jednu nosnici stačí malá hrstka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.