Propadák dTestu! Dnešní gothajské salámy mají k těm dřívějším daleko

10. květen 2018
Testované gothajské salámy zklamaly hodnotitele jak svým složením, tak chutí

Má pověst laciné a ne dvakrát zdravé svačinky. Jak dopadlo 12 vzorků oblíbeného českému salámu ve spotřebitelském testu?

Do testu se dostalo 12 vzorků gothajského salámu, které redaktoři dTestu nakoupili v běžné obchodní síti, pro jeden vzorek se vydali i na Slovensko. Výrobky v testu se lišily především v obsahu masa: některé obsahovaly minimálních 40 %, jiné 70 i víc. Podle toho se lišila i jejich cena.


Vítěz dTestu:
gothajský salám z davelského Řeznictví z Dolejších
(získal dobrou známku, chuťově byl jen uspokojivý)

Dříve lepší než dnes

Dva vzorky neodpovídaly základním fyzikálním a chemickým požadavkům, které stanovuje vyhláška. „Ve dvou případech jsme narazili na stopy po strojně odděleném masu, tzv. separátu,“ dodává Jan Maryška z časopisu dTest.

Normy pro gothaj vždy vyžadovaly světle růžovou barvu, pevnou konzistenci a příjemnou čerstvou chuť. Dřívější předepsané složení ale zahrnovalo jen hovězí a vepřové maso, vepřové sádlo, vodu, koření, sůl, dusitan. V slámu nebyla žádná přídavná látka. Na rozdíl od dneška.

I vítěz testu chutnal pouze uspokojivě

Sedmi z 12 výrobků nakonec dTest udělil nedostatečnou. Hlavně kvůli kvalitě a obsahu použitého masa. Složení většiny z nich neodpovídalo tomu, co bylo na etiketě: dva vzorky měly nižší obsah masa, pět vzorků obsahovalo nedeklarovanou drůbeží bílkovinu.

Milovníci tradičních českých uzeni si často stýskají, že dnešní salámy nechutnají jako kdysi. Výsledky testů to bohužel potvrzují

Neslavně dopadla i ochutnávka. Padaly při ní pouze dostatečné a uspokojivé známky. Největší problém byl s konzistencí – plátky salámu byly příliš měkké a salám byl mazlavý. Chuť byla „nevyvážená“ a obsahovala „různé cizí příchuti“. I vítěz destu dopadl chuťově jen uspokojivě.

Ruský příbuzný

Historie gothajského salámu sahá do poloviny 19. století, kdy se řezníci vybavili průmyslovými stroji. Výroba v domácích by totiž podmínkách nebyla možná. Za jeho vznikem stojí prý gothajský řezník Kästner, který si své řeznické umění přivezl z Ruska. Gothaj je možná příbuzný ruského vařeného salámu cervelat, který se v Rusku dělá dodnes.

Spustit audio
autoři: Anna Duchková, Jiří Holoubek