Prodejce vstupenek na internetu si důkladně prověřujte!

30. srpen 2019

Vstupenky nepřijdou vůbec nebo jsou falešné, prodané na špatná místa, předražené. To jsou problémy, na které můžete narazit při nákupu vstupenek na internetu od neautorizovaných prodejců. Jak jim nenaletět?

„Měli byste si ověřit, jestli se koncert opravdu koná. Podívejte se na stránky interpreta nebo sportovní haly. Tam je odkaz, kdo je oficiálním prodejcem vstupenek. Problémem jsou neautorizovaní prodejci. Je dobré se podívat na recenze, jestli na ně nejsou stížnosti,“ říká Jana Urbancová, právnička časopisu dTest. „Od poloviny roku 2017 jsme registrovali přes 370 stížností na nákup vstupenek. Je to celoevropský problém.“

Nejvíc stížností přichází na server Viagogo. Dalšími podobnými servery jsou Mywayticket nebo Stubhub. Seznam dalších serverů najdete na stránkách časopisu dTest nebo České obchodní inspekce.

Pozor na poplatky během nákupu

Vzorek falešných vstupenek zajištěný Policií Slovenské republiky

Problémem jsou při koupi lístků narůstající poplatky v průběhu nákupu. „Než se dostanete k zaplacení, cena vstupenky roste o rezervační, manipulační a další poplatky. Když chcete nákup skončit, nejde se vrátit zpět a peníze vám strhnou. Jediná šance je tzv. chargeback, což je reklamace karetní transakce u banky,“ radí Jana Urbancová.

„Podvodní prodejci používají fráze, které by vás měly motivovat k nákupu. Jsou to věty typu: zbývá posledních pět vstupenek, zbývají pouhá dvě procenta, tyto vstupenky si momentálně objednává dalších dvacet kupujících,“ varuje Jana Urbancová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.