Proč jsou zelené fazolky ze zahrady tak zdravé?
Fazolové keříky mají pohledné listy, pěkně kvetou a přinášejí velký užitek v kuchyni. Stálý přísun čerstvých zelených lusků ocení naše zdraví i chuťové buňky.
Čerstvé mladé lusky fazolí jsou opravdu skvělou kulinářskou surovinou, chutnou a zdravou zároveň. Lze je připravit na řadu rozmanitých způsobů. Mohou být zelené, ale i žluté či fialové. Zajímavým mezistupněm mezi zelenými lusky a zralými semeny jsou flageolette, fazole pro sklizeň semen ve voskové zralosti. Připravují se podobně, jako lusky.
Fazole obsahují významný podíl bílkovin, vitaminy A, B, C, vápník, fosfor i železo
Vápník je nutný pro zdravý vývoj kostí a jeho potřeba je obzvláště vysoká u dětí ve vývoji. Nejdůležitějším zdrojem tohoto prvku je mléko, fazole ovšem mohou být zdrojem rovnocenným, ocení je především rodiče dětí s alergií na mléčnou laktózu. Fazole jsou ceněny i pro vysoký obsah vlákniny. Nerozpustná vláknina usnadňuje zažívání, ta rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.
Přezrálé lusky zahradních fazolí můžeme nechat na rostlině a po úplném dozrání sklidit semena
Ta lze namočit, uvařit a konzumovat stejně jako polní fazole určené pro sklizeň zrna. Syrová fazolová zrna, obzvláště ta červená na povrchu, obsahují toxicky působící phytoheamoglutinin, který může způsobit zažívací problémy. Varem se však rozkládá a desetiminutové povaření fazolí bezpečně stačí k jeho odstranění.
Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.