Proč je krtek taky užitečný?

24. březen 2014
Rada pro tento den

Zlobí vás krtince, které na zahradě rostou jako houby po dešti? Skliďte je jako substrát pro předpěstovávání sazenic, nebo na záhony.

Krtky láká rozlehlá, čerstvě obdělaná půda. V té jim norování jde pěkně od tlapky. Mohou při něm sice poškodit i kořínky vzcházejících, ještě zranitelných rostlin, ale dospělé obvykle neponičí. Naopak, provzdušní jejich kořeny.

Krtci v půdě zkonzumují i množství hmyzu těch druhů, které mohou zahradním plodinám uškodit. Krtci požírají i užitečné žížaly, ale jejich množství v půdě neohrozí.


Nelikvidujte krtince

Pečlivé zahrádkáře trápí víc než chodbičky krtince, které krtci vytlačují ze svých chodeb. Pokud jsou krtince na místě, kde oku tolik nevadí, je nejlepší je ponechat tam, kde jsou. Zlikvidujeme-li je, omezíme přístup vzduchu do krtčích chodeb a krtek přispěchá zavalený otvor opravit nebo vyrazí nový.

Čtěte také

Na místech, kde krtiny opravdu žádoucí nejsou, jako například uprostřed udržovaného trávníku, je můžeme shrabat a využít. Jedná se totiž o dokonale zpracovanou, kyprou zeminu, téměř bez zárodků plevelů.

Hodí se na záhony i do květináčů. Zahrádkáři, kteří si uvykli s ní pracovat, dokonce občas nedočkavě vyhlížejí nové krtiny…

Kdo přesto potřebuje krtky odehnat, měl by využít elektroakustických odpuzovačů krtků a hlodavců. Osvědčil se i plašič z obyčejné skleněné lahve bez dna, kterou vsuneme do nory a otvor ponecháme vyčnívat. Vítr na něj bude „hrát“, což krtky přiměje odstěhovat se.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

autor: ireceptar.cz
Spustit audio