Pro boty jsem se rozhodl v 17 letech. Inspiroval mě Tomáš Baťa, vypráví mladý zlínský podnikatel

29. prosinec 2020

„Jeho příběh jsem četl od malička a od 14 jsem přemýšlel o podnikání v obuvi. Věděl jsem, že ve Zlíně se dají vyrábět kvalitní boty,“ popisuje své začátky Václav Staněk.

Od dětství byl Baťa jeho vzor. „I můj táta podniká v oboru obuvnictví a tak jsem věděl, že jednou chci dělat boty i já,“ říká zakladatel zlínské obuvnické firmy VASKY v Blízkých setkáních. „Tenkrát jsem měl spoustu nápadů, jak to dělat, ale jako dítě vás moc táta neposlouchá, bylo tedy jasné, že se vydám svou vlastní cestou.“

Vážná diagnóza

„Od mládí jsem dělal atletiku na vrcholové úrovni. Den poté, co jsem převzal ocenění Sportovce zlínského kraje, jsem musel do nemocnice, kde mi diagnostikovali cukrovku 1. typu. Bylo toho na mě v té době opravdu hodně, a tak jsem musel přehodnotit svoje priority. Rozhodl jsem se, že sportovat  budu už jen rekreačně a začal jsem se naplno věnovat botám. Věřil jsem, že ve Zlíně dokážu vyrábět kvalitní boty a svého rozhodnutí nelituji,“ svěřuje se se svými začátky host Terezy Kostkové.

Jak vznikl název jeho firmy? Je na něj jeho otec pyšný? Kolik lidí vyrábí jeden pár bot?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.