Příliš mnoho peněz může udělat ze stavby dietní kopii, varuje architekt

29. srpen 2019

Jan Pešta projel skoro všechny české vesnice a napsal o nich encyklopedii. Má rád staré domy a zaměřuje se na jejich stavebně historický průzkum.

„Projel jsem téměř všechny české vesnice. Je krásné, když lidé v historických domech zachovají tzv. dotýkaný materiál, třeba zábradlí, které je úplně ohlazené. Když ta věc dožije, může originál posloužit jinde. Třeba kování jako dekorace,“ ujistil Aleše Cibulku v Blízkých setkáních.

Roubenky ve Vítějevsi

Jan Pešta je autorem knihy Rekonstrukce roubených staveb. „Historickou stavbu si musíte zamilovat, protože je to bezedná studna na finance. Příliš mnoho peněz může být ale pro stavbu zničující. Lidé všechno vymění a ze stavby udělají nemastnou neslanou dietní kopii,“ dodává. 

Do roubenky si klidně dejte pračku i wi-fi

Architekt Pešta není proti moderním vymoženostem v historických domech. „Proč si tam nedat pračku nebo wi-fi, ale nesmíte domu uškodit technicky a historicky. Já jsem hledačem kompromisů. Klientům říkám, hlavně v tom nehledejte vědu a zamyslete se, co by dělal sedlák před sto lety.“  

Proč díky chalupářům znovu rozkvétají staré roubenky a zašlá stavení? Jakých chyb se dopouštíme při rekonstrukci našich obydlí? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Aleš Cibulka , zk
Spustit audio

Související