Příběhy slavných: Oldřich Nový

10. srpen 2015

Hvězdu z něj udělala okupace. Stejně jako skutečného hrdinu, když se odmítl rozvést se ženou-židovkou a musel do transportu. Odpykal si to i za komunismu. Legenda předválečného a válečného filmu, herec, režisér, scénárista, dramaturg Oldřich Albín Nový.

Účinkují: Jiří Kalužný, Václav Faltus, Anna Ferencová
Připravila: Marta Růžičková
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: 2009

Narodil se v Praze 7. srpna 1899. S herci a herectvím koketoval od dětství. Strýc Miloš byl hercem Národního divadla a tatínek Antonín jako vrchní hasič dohlížel na všechna tehdejší kina. Vlastní kariéru začal v roce 1919 operetou v ostravském divadle. Rok na to už účinkoval v Národním divadle v Brně.

Působil v něm nakonec 16 let. I jako režisér. V polovině 30. let se vrátil do Prahy, kde otevřel vlastní Nové divadlo. A začal hrát ve filmu. Díky snímkům, které vznikly v nesvobodné době okupace, je jeho jméno dodnes synonymem gentlemana nebo elegantního světáka.

Zavřete oči, přichází válka

Největší ovace u diváků sklidila role Kristiána ve stejnojmenném filmu Martina Friče z roku 1939. Ve stejném roce si zahrál ještě v dalších třech filmech: Dědečkem proti své vůli, Eva tropí hlouposti a Dívka v modrém. Do konce války natočil 10 dalších, většinou hudebních komedií.

Dařit se mu přestalo po obsazení Československa nacisty v roce 1939. Jeho žena Alice Nováková totiž byla Židovka. Dnes můžeme s téměř stoprocentní jistotou říct, že jí zachránil život. Odmítl se s ní totiž rozvést. V roce 1944 byli oba zatčeni a převezení do koncentračního tábora.

Přežít!

Koncentrák přežil a po válce se k filmu vrátil. Ale po roce 1948 se už objevoval jen vzácně. Těžištěm jeho práce se stalo divadlo. Spolupracoval s rozhlasem a občas také s televizí. Celý život hrál milovníka, idola žen, ale k stáru svůj pád popularity neunesl.

Vadily mu i známky stáří. Od chvíle, kdy nějaké dívky na ulici nelibě komentovaly jeho vzhled, nikdy neopustil svůj byt. Žil jen se svými vzpomínkami, stahoval rolety. Oldřich Nový zemřel 15. března 1983. Jeho poslední velkou rolí byl šarmantní ženich pro tetičku v prvním československém sitcomu Taková normální rodinka (1971).

Autentická vzpomínka Nataši Gollové

V našem archivu jsme našli unikátní nahrávku. „Oldřich Nový nikdy nebyl ješitný. To pro něj bylo asi hodně charakteristické. Hlavně si taky dokázal dělat legraci sám ze sebe, tedy z toho, co z něj Kristián udělal. Ale přitom byl opravdu milovníkem, jaký se dnes nerodí,“ říká v ní Nataša Gollová.

autor: lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.