Co v Bohémě nebylo: Kvůli jejímu původu ji Oldřich Nový radši vyhodil z divadla. Zachránil ji pak Miloš Havel

9. březen 2017

Filmový Kristián chránil za okupace svou manželku. Nastoupil s ní i do transportu. Přesto na jeho štítu zůstal jeden černý bod, který seriál Bohéma neuvádí.

Za 10 let od svého prvního divadelního angažmá ve smíchovské Aréně prošla Ljuba Hermanová desítkami pražských i mimopražských scén a taky filmem. Byla jedinou ženou, kterou Voskovec s Werichem pustili v Osvobozeném divadle na „svou“ forbínu.

A hrála i v Novém divadle Oldřicha Nového. Ale zůstává záhadou, proč jí ON nikdy nedohodil ani malou roli v nějakém svém filmu. Až na sklonku života se Hermanová svěřila s temnou stránkou jejich vzájemného vztahu.

Poloviční židovka a neřízená střela

V březnu 1939 po obsazení Československa Němci a jejím nesouhlasném komentáři ji Nový okamžitě vyhodil z angažmá. I když měli zrovna před premiérou. Strach dělá své. Byla po otci poloviční židovka a navíc neřízená střela. Mohla kdykoli cokoli říct. A Nový měl manželku židovku.


Otec Hermanové se vzdal židovské víry ještě před svatbou. Byl ortodoxní katolík. Jeho rodina se ho kvůli tomu vzdala. Pro nacisty ale zůstal židem. On i bratr Hermanové byli za protektorátu internováni. Přežili

A tak Hermanová hrála a zpívala v kočovných společnostech, později dělala obyčejnou dělnickou práci v internačním táboře. Dva roky před koncem války ji vzal pod svá křídla filmový magnát Miloš Havel. Díky němu pracovala v kině Lucerna jako šatnářka a asistentka promítače.

Po válce se směla vrátit

Paradoxně se díky tomu vyhnula nezáviděníhodnému osudu mnohých filmových hvězd a po válce se mohla hned vrátit do divadla. V Karlínském divadle se tak zase sešla s Oldřichem Novým i Janem Werichem. Později se v divadle objevil i Vlasta Burian.

Hermanová tu vystupovala ve Voskovcově a Werichově úpravě muzikálu Divotvorný hrnec. Během toho se seznámila s Rudolfem Cortézem, se kterým pak jezdila sólově po estrádách. Byla přelétavá. I jeho nakonec vyměnila za Redutu a později se Suchým a Šlitrem zakládala Divadlo Na zábradlí. Ani tam nevydržela dlouho.

Hermanová-Werich-Divotvorný hrnec-1949
autoři: lup , Šárka Skaláková , rota
Spustit audio

Související