Příběhy slavných: Jan Libíček

6. červenec 2018

Divadelní a filmový herec, který patřil ke stálicím našeho filmového nebe. Jeho základním výrazovým znakem byla tělesná objemnost. Sám o ní, asi ne tak úplně v nadsázce, říkával, že právě jeho kila ho živí.

Neměl snadný start ani do života, ani do herecké kariéry. Dokonce nedokončil ani studium na DAMU. Jeho spontánně tryskající talent ale nešlo umlčet.

Zlínská divadelní hvězda

Začínal ve zlínském divadle, kde hned zazářil jako jedna z předních hvězd. Vystupoval i v různých estrádách. Jeho oblíbeným číslem bylo, když obecenstvu vykládal jak vždycky miloval tělocvik a pak k překvapení všech udělal hvězdu. Takový totiž byl. Ukazoval, jak může první dojem klamat.

První velká role: Král Ubu

V letech 1963 až 1968 byl členem souboru Divadla Na zábradlí. Exceloval tam v titulní roli Krále Ubu v legendárním nastudování režiséra Jana Grossmana. Jeho herectví tak bylo najednou mnohavrstevnaté, najednou to nebyl už jen komik.

Jeho úplně první rolí Na zábradlí ale byla postava ředitele Zahajovačské služby ve hře Václava Havla Zahradní slavnost (1963). Obrovský divadelní úspěch mu otevřel i dveře k filmovým a televizním nabídkám.

Následoval film a televize

Během 10 let se stal jedním z nejobsazovanějších herců, i když často v rolích vedlejších. Jen filmů bylo kolem 40, přes 50 pořadů pak najdete v televizním archivu. Filmy Evalda Schorma s Janem Libíčkem Každý den odvahu, Farářův konec, Den sedmý asi neznáte. Po nástupu normalizace totiž byly zakázány.

Největší popularitu mu získala role v komedii Světáci. Následovaly malé roličky v téměř všech dodnes opakovaných komediích jako Pane, vy jste vdova, Slaměný klobouk, Šest medvědů s cibulkou a další.

Smrt uprostřed natáčení

Zemřel náhle, uprostřed natáčení filmu Jak utopit doktora Mráčka. Řekl prý jen, že mu je špatně a sedl si na vltavský břeh. Sanitka ho odvezla už bez známky života. Strašně se bál lékařů a tak zřejmě podcenil své zdravotní problémy. Zemřel 24. května 1974. Bylo mu teprv 43 let.

Účinkují: Barbora Hrzánová a Jan Vlasák
Připravil: Jan Jaroš
Režie: Izabela Schenková
Natočeno v roce 2015

Poslouchejte od pondělí 4. do pátku 8. ledna. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných pak v iRadiu.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio