Příběhy propojení člověka a psa jsou často neuvěřitelné, tvrdí veterinář Jan Herčík

26. květen 2020

Známý veterinář nasbíral za své praxe mnoho veselých i smutných příběhů. „Se zvířaty si povídám a často kvůli nim pláču,“ přiznává Jan Herčík v Blízkých setkáních.

Do jeho ordinace většinou přijdou zvířata vyplašená. „Já se na ně podívám a určitým mým přístupem pochopí, že jim chci pomoct. Existuje spousta bolestivých zákroků a nakonec Vám ten pejsek ještě nastaví ťapku,“ vypráví Jan Herčík Tereze Kostkové.

Zažil ale i opačné případy. „Ošetřoval jsem německého ovčáka. V ordinaci byl úplné zlatíčko a nechal si všechno líbit. Pak jsem ale musel proběhnout čekárnou a tady přišla jeho chvíle. Vystartoval, kousnul mě do zadku a šel zase zpět na svoje místo. Tři dny jsem si pak nemohl sednut,“ směje se.

Když psi zachraňují život

Podle veterináře má domácí mazlíček prokazatelně ohromný vliv na psychiku. „Někdy jsou příběhy člověka a psa až neuvěřitelné. Znal jsem jednu starou paní, které její doga zachránila život.“

„Ona uklouzla a byla zamčená v domě. Nemohla se zvednout a doplazit se k telefonu. Její doga jí přistrčila svojí misku s vodou a nakonec i shodila telefon a paní si mohla přivolat pomoc. To propojení mezi zvířetem a člověkem je obrovské,“ uzavírá Jan Herčík. 

Jaká je situace s množírnami? Může krmivo přispět k uzdravení psa? Kdy mu vyjde další kniha?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související