„Trenéři loučení se psem obrečí.“ Zuzana Daušová a Markéta Moravcová u Jana Čenského

29. prosinec 2019

Vycvičili jsme už 250 pejsků, představila Helppes - centrum pro výcvik asistenčních psů jeho ředitelka Zuzana Daušová. Do studia přišla s kolegyní Markétou Moravcovou.

„Spravedlnost a důslednost jsou pro psa dvě podstatné věci. Když ho majitel nechá desetkrát skočit na gauč a pak ho před tchyní seřve, tak tomu pes nerozumí,“ říká Zuzana Daušová.

Připomíná, že pes se v centru nesmí navázat na jednoho člověka. „Musí pracovat dobře s kýmkoliv. Pak je šance, že bude dobře pracovat pro klienta.“ Nestýská se ale trenérům, když s pejsky stráví při výcviku osm až devět měsíců?

Canisterapie pomáhá v domovech pro seniory (ilustrační foto)

„Samozřejmě, že nám k srdci přilnou. Ale s klienty i pejsky se pravidelně vídáme,“ uvádí Markéta Moravcová. „Většina trenérů loučení obrečí, ale nesmí před tím psem,“ dodává Zuzana Daušová. „Výcvik jednoho psa stojí 250 tisíc. Vodící jsou hrazeni státem, asistenční z darů a dotací.“

Psi pomohou i lidem s postraumatickým syndromem

Obě se o psy zajímají od mládí. Markéta Moravcová Helppes poznala, když tu dělala se svým psem canisterapeutické zkoušky. „Když jsem pak viděla, že hledají trenéry, tak jsem neváhala.“

Zuzana Daušová začínala se psy pro vozíčkáře. Pak přišli psi pro neslyšící, autisty, epileptiky, kardiaky. Poslední typ výcviku je pro lidi s posttraumatickým syndromem.

Kteří psi jsou pro výcvik nejvhodnější? Proč jsou postroje žlutočerné? Jak tráví pejsci vánoční svátky?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související