Poutník stoletím aneb Příběh Egona Morgensterna. Před nacisty utekl, skončil v gulagu, domů se vrátil až po roce 1989

Stanislav Motl odhaluje příběh, který nelze vymyslet, ale pouze prožít. Příběh muže, kterého z vlasti vyhnala válka a on pak desítky let hledal možnost, jak se vrátit domů. Letos mu bude 101 let.

Autor pořadu: Stanislav Motl
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvuková spolupráce: Jitka Borkovcová
Režie: Vlado Príkazský
Natočeno: v roce 2015
V dokumentu hovoří zakladatel hnutí Respekt a tolerance v Mohelnici Luděk Štipl. Čte se z  biografie Egon Morgenstern od Zdeny Míčové a Luďka Štipla. V pořadu jsou použity záběry z videonahrávky, kterou k devadesátinám Egona Morgensterna natočil Vidmas Gaiglas.

Jako bájný Job byl neustále stíhán osudem. Ze dna se několikrát dokázal znovu zvednout a jít dál. Prožil snad vše, co mohl člověk 20. století prožít. Útěk, vězení, pracovní lágry, další útěky, další vězení. Přežívání v úkrytech. Nekonečný strach z prozrazení. Tohle všechno ale trvalo roky. To trvalo celá desetiletí.

Egon Bernard Morgenstern se narodil ve Vídni v roce 1914. Vyrůstal ale v dnešní Karviné. Nedokončil ani základní školu. V roce 1939 utekl se sestrou a mladším bratrem do Polska. Domů, do České republiky, se vrátil až po roce 1989.

Spustit audio

Související